Chlebki warzywne w trzech kolorach

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • rozdrabniacz
  • młynek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół
  • tarkę o drobnych oczkach

ZIELONY CHLEBEK

Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.

Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę.

Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru. Studzimy chlebek.

Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.

CZERWONY CHLEBEK

Różyczki kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. Miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.

Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.

Studzimy chlebek. Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.

ŻÓŁTY CHLEBEK

Różyczki kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.

Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru. Studzimy chlebek. Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1189 dni temu
    Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie wyszło. Chlebek "rozpada" się i trudno go odkleić od papieru do pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1398 dni temu
    Czy jeśli będę używała gotowego, zmielonego siemienia to także mam dodać 4 łyżki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Zgadza się, 4 łyżki zmielonego siemienia wystarczą.
  • Gość Gość
    1405 dni temu
    Świetny przepis. I bezglutenowy. Super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1535 dni temu
    Wegańskie to jedno, ale dla mnie najważniejsze, że bezglutenowe!!! Dzięki za te przepisy!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1555 dni temu
    Czy można pominąć siemię? Sama mąka z ciecierzycy powinna chyba dobrze skleić masę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1554 dni temu
    Siemię lniane można zastąpić płatkami owsianymi (1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody). Uzyskana papka również będzie klejąca. Zamiast płatków można też spróbować dodać odrobinę więcej mąki i wody :)
  • Gość Gość
    1778 dni temu
    Czy można mąkę z ciecierzycy czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1777 dni temu
    Możesz użyć mąki sojowej, gryczanej albo jaglanej :)
  • Gość Gość
    1986 dni temu
    Wszystkie składniki surowe? Mam na myśli brokuł i kalafior Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1986 dni temu
    Tak, używamy surowych warzyw :)
  • zoro zoro
    2126 dni temu
    No spoko.Chlebki wegańskie a na to wędlina

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2125 dni temu
    Pamiętaj, że to co położysz na chlebku zależy tylko od Ciebie :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!