Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- rozdrabniacz
- młynek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół
- tarkę o drobnych oczkach
ZIELONY CHLEBEK
Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę.
Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru. Studzimy chlebek.
Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
CZERWONY CHLEBEK
Różyczki kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. Miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
Studzimy chlebek. Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
ŻÓŁTY CHLEBEK
Różyczki kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru. Studzimy chlebek. Przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!
Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!
Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletki ze szpinakiem
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Frittata z makaronem i szparagami
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Szybkie ciasto z jeżynami
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Grzybowe tortelloni
- Filet z łososia w peperonacie
- Faszerowany makaron lumaconi
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Naleśniki z farszem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Pesto z papryki
- Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1178 dni temu
Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie wyszło. Chlebek "rozpada" się i trudno go odkleić od papieru do pieczenia.
odpowiedz
1386 dni temu
Czy jeśli będę używała gotowego, zmielonego siemienia to także mam dodać 4 łyżki?
odpowiedz
1386 dni temu
Zgadza się, 4 łyżki zmielonego siemienia wystarczą.
1394 dni temu
Świetny przepis. I bezglutenowy. Super
odpowiedz
1524 dni temu
Wegańskie to jedno, ale dla mnie najważniejsze, że bezglutenowe!!! Dzięki za te przepisy!!!
odpowiedz
1543 dni temu
Czy można pominąć siemię? Sama mąka z ciecierzycy powinna chyba dobrze skleić masę.
odpowiedz
1543 dni temu
Siemię lniane można zastąpić płatkami owsianymi (1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody). Uzyskana papka również będzie klejąca. Zamiast płatków można też spróbować dodać odrobinę więcej mąki i wody :)
1766 dni temu
Czy można mąkę z ciecierzycy czymś zastąpić?
odpowiedz
1766 dni temu
Możesz użyć mąki sojowej, gryczanej albo jaglanej :)
1975 dni temu
Wszystkie składniki surowe? Mam na myśli brokuł i kalafior Będę wdzięczna za odpowiedź :)
odpowiedz
1975 dni temu
Tak, używamy surowych warzyw :)
2114 dni temu
No spoko.Chlebki wegańskie a na to wędlina
odpowiedz
2114 dni temu
Pamiętaj, że to co położysz na chlebku zależy tylko od Ciebie :)
zobacz wszystkie