Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- małą keksówkę
- młynek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn
Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto na chleb
W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3: Pieczemy chleb
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.
Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
768 dni temu
Przepyszny super
odpowiedz
1425 dni temu
Dalam 21g suchych drozdzy i tez w ogole nie urósł..
odpowiedz
1424 dni temu
Przyczyn może być bardzo wiele. Ważna jest nie tylko jakość drożdży, ale też pozostałych produktów. Coś mogło pójść nie tak również na etapie odstawienia ciasta do wyrośnięcia (składniki nie były wystarczająco wymieszane, czas odstawienia był zbyt krótki lub miejsce nie było wystarczająco ciepłe). Kwestie techniczne również mają duże znaczenie. Kiedy chleb jest już wstawiony do piekarnika, nie należy go otwierać, gdyż może to przyczynić się do opadania ciasta. Warto również podkreślić, że chlebek bezglutenowy nie będzie wyrastał tak wysoko, jak jego odpowiednik w wersji glutenowej.
1523 dni temu
Czy zamiast cukru można dodać miód a zamiast nasion chia sezam?
odpowiedz
1523 dni temu
Cukier, który wykorzystujemy do przygotowania rozczynu możesz zastąpić miodem (w takiej samej ilości). Jeśli chodzi o nasiona chia, pojawiają się one w tym przepisie również ze względu na swoje właściwości-pod wpływem mokrych składników pęcznieją, zmieniając nieco strukturę ciasta. Jeśli chcesz zastąpić je sezamem, rekomendujemy dodanie do ciasta ok. 10 g mielonych nasion lnu więcej.
1661 dni temu
Kochani, jaką ilość świeżych drożdży należy użyć, żeby chleb ładnie wyrósł?
odpowiedz
1661 dni temu
Agato, rekomendujemy użycie ok. 35 gramów świeżych drożdży :)
2157 dni temu
Chciałabym wypróbować ten przepis, ale czy na pewno podana jest prawidłowa ilość suchych drożdży na taką ilość mąki?
odpowiedz
1987 dni temu
Witam Mi też się wydaje że za mało, niestety nie wyrósł.
2314 dni temu
Chlebek jest absolutnie genialny, jestem zachwycona tym przepisem. Próbowałam bułeczek, gotowanych z mąki jaglanej i niestety, według mnie, nie były zbyt dobre, więc miałam pewne obawy. Chlebek wyszedł mokry, naprawdę dobry, jak na pieczywo bezglutenowe, jedynie zmniejszyłabym ilość cukru :)
odpowiedz