Chlebek bezglutenowy, ryżowy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • małą keksówkę
  • młynek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn

Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto na chleb

W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3: Pieczemy chleb

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.

Chlebek kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    768 dni temu
    Przepyszny super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1425 dni temu
    Dalam 21g suchych drozdzy i tez w ogole nie urósł..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1424 dni temu
    Przyczyn może być bardzo wiele. Ważna jest nie tylko jakość drożdży, ale też pozostałych produktów. Coś mogło pójść nie tak również na etapie odstawienia ciasta do wyrośnięcia (składniki nie były wystarczająco wymieszane, czas odstawienia był zbyt krótki lub miejsce nie było wystarczająco ciepłe). Kwestie techniczne również mają duże znaczenie. Kiedy chleb jest już wstawiony do piekarnika, nie należy go otwierać, gdyż może to przyczynić się do opadania ciasta. Warto również podkreślić, że chlebek bezglutenowy nie będzie wyrastał tak wysoko, jak jego odpowiednik w wersji glutenowej.
  • Marta Marta
    1523 dni temu
    Czy zamiast cukru można dodać miód a zamiast nasion chia sezam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1523 dni temu
    Cukier, który wykorzystujemy do przygotowania rozczynu możesz zastąpić miodem (w takiej samej ilości). Jeśli chodzi o nasiona chia, pojawiają się one w tym przepisie również ze względu na swoje właściwości-pod wpływem mokrych składników pęcznieją, zmieniając nieco strukturę ciasta. Jeśli chcesz zastąpić je sezamem, rekomendujemy dodanie do ciasta ok. 10 g mielonych nasion lnu więcej.
  • Agata Agata
    1661 dni temu
    Kochani, jaką ilość świeżych drożdży należy użyć, żeby chleb ładnie wyrósł?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1661 dni temu
    Agato, rekomendujemy użycie ok. 35 gramów świeżych drożdży :)
  • Ola Ola
    2157 dni temu
    Chciałabym wypróbować ten przepis, ale czy na pewno podana jest prawidłowa ilość suchych drożdży na taką ilość mąki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1987 dni temu
    Witam Mi też się wydaje że za mało, niestety nie wyrósł.
  • Patrycja Patrycja
    2314 dni temu
    Chlebek jest absolutnie genialny, jestem zachwycona tym przepisem. Próbowałam bułeczek, gotowanych z mąki jaglanej i niestety, według mnie, nie były zbyt dobre, więc miałam pewne obawy. Chlebek wyszedł mokry, naprawdę dobry, jak na pieczywo bezglutenowe, jedynie zmniejszyłabym ilość cukru :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!