Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych oczkach,
- robot kuchenny (opcjonalnie),
- foremkę keksówkę,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Przygotowujemy marchewkę
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
KROK 3: Dodajemy składniki chlebka
Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: Pieczemy chlebek
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Kutia
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2012 dni temu
mój wyszedł idealnie, nie miałam drożdży instant więc dałam klasyczne (ok. 25 gram) Pyszny!
Odpowiedz
2112 dni temu
Bardzo się zawiodłam tym przepisem... niestety w skladnikach przeważają niezdrowe produkty, po upieczeniu marchewka praktycznie niewyczuwalna a sam chlebek bez smaku. Zdecydowanie nie powtórzę.
Odpowiedz
2350 dni temu
robilam pyszny
Odpowiedz
2469 dni temu
Zdecydowanie nie polecam! Ciasto wyszło strasznie gęste. Po upieczeniu nie wygląda najgorzej, ale jest bez smaku. Lepiej było zjeść te marchewki na surowo
Odpowiedz