Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych oczkach,
  • robot kuchenny (opcjonalnie),
  • foremkę keksówkę,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (bez termoobiegu).

KROK 1: Przygotowujemy marchewkę

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.

KROK 2: Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

KROK 3: Dodajemy składniki chlebka

Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

KROK 4: Pieczemy chlebek

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram