Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych oczkach,
  • robot kuchenny (opcjonalnie),
  • foremkę keksówkę,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (bez termoobiegu).

KROK 1: Przygotowujemy marchewkę

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.

KROK 2: Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

KROK 3: Dodajemy składniki chlebka

Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

KROK 4: Pieczemy chlebek

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    59 dni temu
    robilam pyszny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    178 dni temu
    Zdecydowanie nie polecam! Ciasto wyszło strasznie gęste. Po upieczeniu nie wygląda najgorzej, ale jest bez smaku. Lepiej było zjeść te marchewki na surowo

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram