Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych oczkach,
- robot kuchenny (opcjonalnie),
- foremkę keksówkę,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Przygotowujemy marchewkę
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
KROK 3: Dodajemy składniki chlebka
Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: Pieczemy chlebek
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Energetyczne batony
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- 3 sposoby na lunchbox
- Chlebek pizzowy
- Wegetariańskie kanapki
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Muffinki ze śliwkami
- Precel z szynką
- Wrap z łososiem i warzywami
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Dip z ciecierzycy
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Babka z niespodzianką
- Amerykańskie gofry
- Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1628 dni temu
mój wyszedł idealnie, nie miałam drożdży instant więc dałam klasyczne (ok. 25 gram) Pyszny!
odpowiedz
1728 dni temu
Bardzo się zawiodłam tym przepisem... niestety w skladnikach przeważają niezdrowe produkty, po upieczeniu marchewka praktycznie niewyczuwalna a sam chlebek bez smaku. Zdecydowanie nie powtórzę.
odpowiedz
1967 dni temu
robilam pyszny
odpowiedz
2085 dni temu
Zdecydowanie nie polecam! Ciasto wyszło strasznie gęste. Po upieczeniu nie wygląda najgorzej, ale jest bez smaku. Lepiej było zjeść te marchewki na surowo
odpowiedz