Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 230°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY PSTRĄGI
Pstrągi oczyszczamy i pozbawiamy głowy. Następnie nacieramy je olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek rozgniatamy, kroimy w większe kawałki i przekładamy wraz z gałązkami mięty do wnętrza ryb. Tak przygotowane ryby pieczemy przez ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 230°C.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY
Czosnek bardzo drobno siekamy, a z cytryny ścieramy skórkę. Na niewielkim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim przygotowane składniki wraz z przyprawami. W tym czasie bardzo drobno siekamy pietruszkę, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy sos z ziołami.
KROK 3: PODAJEMY PSTRĄGA
Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu przygotowujemy kleks z kwaśnej śmietany, który doprawiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nim kawałki ryby. Na koniec na pstrąga ścieramy odrobinę skórki z cytryny, oprószamy go solą i polewamy sosem maślanym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)