
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy wstępnie we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Pieczemy gratin
Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Mieszamy z odcedzonymi ziemniakami i koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę, chrzan i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy do warzyw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45-55 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
Krok 3: Smażymy filety z pstrąga
Filety z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy od strony skóry na gorącym maśle przez ok. 2 minuty. Obracamy i smażymy dalej przez 1-2 minuty. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi gratin. Podajemy z filetami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2998 dni temu
Zdrowe i smaczne danie - o to chodzi :) Ziemniaczki z rybą, super połączenie!
Odpowiedz