Pstrąg pieczony z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy na cząstki lub w grubsze plasterki. Mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, oliwą, pokrojoną w piórka cebulą, posiekaną pietruszką, posiekaną drobno papryczką, tymiankiem i solą. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozcieramy miękkie masło z posiekanym koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.

Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Ula Ula
    1025 dni temu
    Faktycznie, uwaga na czas pieczenia ziemniaków, 40 minut to za mało, warto dłużej je podpiec na początku!

    odpowiedz

  • DarkDevil DarkDevil
    2044 dni temu
    Super danie. Tez pieklem ziemniaki dłużej. Ryba sie rozplywala ziemniaki wyszly rewelacyjnie. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2237 dni temu
    Dłużej podpiekłam ziemniaki choć pokroiłam je w centymetrowe plastry. Wyszło przepysznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2857 dni temu
    Całe danie wyszło super! Troszkę dłużej piekłam ziemniaki, bo dosyć duże kawałki a poza tym wszystko tak samo. Do tego podałam czysty barszczyk czerwony i obiadek przepyszny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3176 dni temu
    ten pstrag juz od dawna gosci na naszym stole, prosty i pyszny! polecam

    odpowiedz

  • Ella. Ella.
    3216 dni temu
    Dzisiaj przyrządziłam,polecam - pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3268 dni temu
    Ryba super ale ziemniaki najlepsze

    odpowiedz

  • lenka lenka
    3274 dni temu
    Pyszne,dzisiaj debiut w naszej kuchni na ostatnie 10 min dalismy temp.240 st rybka miala fajna skorke:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3272 dni temu
    Lenko, brzmi smacznie!
  • Gość Gość
    3279 dni temu
    Nasza rybka wyszła bardzo smaczna, a przepis zagości w naszej kuchni na stałe.

    odpowiedz

  • Filip Filip
    3315 dni temu
    Bardzo dobra rybka. Polecam :)

    odpowiedz

  • Jacek K. Jacek K.
    3328 dni temu
    No właśnie....opcja góra dół w piekarniku to około 40 min pieczenia,a nie 20 :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3328 dni temu
    Jacku, pieczemy z opcją góra-dół. W sumie 40 minut. Po pierwszych 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy kolejne 20 minut.
  • Obserwator Obserwator
    3344 dni temu
    20 minut przy 180 stopniach to za długo dla warzyw. Spalona cebula i ziemniaki o tym dobitnie dowodzą. Miała być szybka i smaczna ryba przed wyjazdem a wyszło danie rybne z ryżem, z braku innych opcji. Nie wiem kto napisał ten przepis, ale chyba nieco poleciał z fantazją.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3342 dni temu
    Obserwatorze, 20 minut pieczemy z funkcją góra-dół. Jeśli użyłeś termoobiegu, warzywa mogły się przypalić.
  • Gość Gość
    3349 dni temu
    Czy przekrecamy pstragi podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby :)
  • Gość Gość
    3435 dni temu
    Zalezy jakie duze pokroisz. Im mniejsze tym szybciej sie upieka. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3435 dni temu
    To masz dziwne ziemniaki bo moje dochodzą po 40 min :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3442 dni temu
    Szczerze - 90 minut jak na razie ziemniaki piekę (nie grubsze niż 0,8cm) i dalej są w środku surowe. 180 st i bez termoobiegu. Zdecydowanie lepiej będzie je wcześniej podgotować następnym razem i w ćwiartkach smażyć :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    2941 dni temu
    Ja zawsze delikatnie podgotowywuje.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3459 dni temu
    darekj, ziemniaki w sumie pieczemy 40 minut. Po 20 minutach, wykładamy na nich pstrągi i razem zapiekamy kolejne 20 minut, jak wskazuje ostatni akapit :)

    odpowiedz

  • darekj darekj
    3460 dni temu
    hm, te dwadzieścia minut w piekarniku dla ziemniaków to porażka bo surowe nie są zdrowe :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3467 dni temu
    pstrąga nigdy nie skrobiemy z łusek - tak mnie uczono :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3469 dni temu
    Przemek,Lidlowskie pstrągi są gotowe do natarcia przyprawami i upieczenia. ... nie martw się , żadnej na nich łuski. Ja robie jutro dołożę tylko pomidorka w plasterkach na rybki i czosnek do srodka przed chwila przeczytałam ze fajnie pasują.

    odpowiedz

  • przemek przemek
    3469 dni temu
    A ja mam pytanie, odnośnie tych pstrągów. Czy te pstrągi które leżą u was w sklepie na tackach... czy trzeba je obierać z łusek przed wsadzeniem do piekarnika czy to może jest jakiś gatunek bez łusek ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3548 dni temu
    Ago, wstawiłaś do piekarnika najpierw ziemniaki, a później rybę? Czy oba składniki jednocześnie? Jeśli wybrałaś tę drugą opcję - to zdecydowanie za krótko, by ziemniaki były miękkie. Rybę wstawiamy do piekarnika dopiero wówczas, kiedy ziemniaki zaczynają się rumienić. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej. Potrawę trzeba obserwować i odpowiednio regulować czas.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3548 dni temu
    Nie wiem jak to robisz, ale mimo 10 min dłużej w piekarniku to ziemniaki były twarde w środku, a ryba mokra -kapała. Było paskudne

    odpowiedz

  • Tatiana Tatiana
    3594 dni temu
    Pachnie nieziemsko:) Ziemniaczki po pół godzinie już były miękkie:) Papryczkę chilli zastąpiłam żółtą, ale wszystko posypałam ostrą mieloną papryką. Teraz czekam aż pstrągi dojdą:)

    odpowiedz

  • Domi Domi
    3667 dni temu
    Pycha! Nie spodziewałam się ze to będzie aż tak pyszne! a do tego takie łatwe. Ja piekłam ziemniaki najpierw ok. godzinę. Najpierw bez przykrycia a poźniej jednak przykryłam. Później dodałam rybkę. I moja córka poznała nowe powiedzenie: "Niebo w gębie!". Do powtorzenia

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3668 dni temu
    Rybka pyszna! Bardzo maślana, mięsko idealnie delikatne :) Bardzo proste do przyrządzenia. Też podgotowałam wcześniej ziemniaki, żeby mieć pewność, że będą miękkie. PY-CHO-TA!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3687 dni temu
    j Ja ziemniaki gotuje na pół twardo, dzielę na ćwiartki polewam łyżką oleju i posypuje przyprawami, takie wrzucam do piekarnika i w ten sposób skracam pieczenie o jakieś 40 min a po za tym mam pewność że w środku są miękkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3699 dni temu
    Ziemniaki to najlepiej najpierw pod przykryciem zrobić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3734 dni temu
    Ewo tak, możesz w ten sposób przyrządzić dowolną, ulubioną rybę. BigJo dokładnie tak radzimy zrobić w przepisie - najpierw ziemniaki, potem rybka :)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3734 dni temu
    Pstrąg wyszedł super. Jedno ale - trzeba dobrze najpierw upiec ziemniaki a potem dopiero położyć rybkę.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3736 dni temu
    Czy pstrąga mogę zastąpić inną rybą,np.szczupakiem?

    odpowiedz

  • Kami Kami
    3920 dni temu
    Właśnie rybka czeka na włożenie do piekarnika :) Robię to danie już kolejny raz Fajny przepis Rybka super smakuje Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3939 dni temu
    Olu, długość pieczenia ziemniaków może się różnić w zależności od rozmiaru kawałków oraz użytego gatunku. Pieczemy je bez termoobiegu. Jeśli ziemniaki po tym czasie wciąż są twarde, należy potrzymać je w piekarniku dłużej, aż zmiękną i się zarumienią.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3939 dni temu
    Hmmm, pieczę ziemniaki już z 40 min, ciągle twarde i brak zarumienienia. Jaki program? Termoobiegiem?

    odpowiedz

  • Ewa Kaczkowska Ewa Kaczkowska
    3942 dni temu
    Właśnie się to u mnie piecze, pachnie nieziemsko! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3953 dni temu
    Emi, koniecznie daj znać, jak smakowały :)

    odpowiedz

  • Emi Emi
    3953 dni temu
    Pstrągi jeszcze siedzą w piekarniku, a ja z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Zastąpiłam tylko papryczkę chili pieprzem kajeńskim, i wydłużam nieco czas pieczenia ryb, bo jeszcze nie nabrały kolorów, a jak wiadomo każdy piekarnik jest inny ;)

    odpowiedz

  • Czarek Czarek
    3960 dni temu
    Bardzo POLECAM !!!

    odpowiedz

  • Lucusia Lucusia
    3988 dni temu
    Rewelacyjne! Pyszne, efektowne. Do Gościa: Można podzielić rybę na kawałki, ale proszę liczyć, że każdy zje więcej niż by się szacowało, bo to naprawdę smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3991 dni temu
    czy jak sie upiecze ta rybe to mozna ja pokroic na kawałki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4004 dni temu
    Mati ryby pieczemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Mati Mati
    4004 dni temu
    Naczynie ma być zamknięte czy bez przykrycia ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4067 dni temu
    Niestety czerwona papryka nie ma tak intensywnego smaku jak papryczka chilli i nie do końca spełni rolę zamiennika. Jeśli nie masz pod ręką ostrej papryczki, możesz ziemniaczki delikatnie przyprawić ostrą papryką w proszku.

    odpowiedz

  • Gość 2 Gość 2
    4067 dni temu
    Czy zamiast papryczki chili może być czerwona papryka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4123 dni temu
    Bardzo łatwy przepis, ryba przyszna i danie ładnie wyglada

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4149 dni temu
    Gość, tak, ziemniaki pieczemy surowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4150 dni temu
    czy ziemniaki mają być surowe?

    odpowiedz

  • gagatka gagatka
    4178 dni temu
    Pyszna rybka, polecam!

    odpowiedz

  • żabka żabka
    4185 dni temu
    Polecam bardzo smaczne

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!