Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy na cząstki lub w grubsze plasterki. Mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, oliwą, pokrojoną w piórka cebulą, posiekaną pietruszką, posiekaną drobno papryczką, tymiankiem i solą. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozcieramy miękkie masło z posiekanym koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.
Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Zupa rybna z karpia
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Spaghetti alla puttanesca
- Jogurt
- Serowe ziemniaki hasselback
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Proste gołąbki greckie
- Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Wykwintne roladki rybne
- Corn dog
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (54)
1025 dni temu
Faktycznie, uwaga na czas pieczenia ziemniaków, 40 minut to za mało, warto dłużej je podpiec na początku!
odpowiedz
2044 dni temu
Super danie. Tez pieklem ziemniaki dłużej. Ryba sie rozplywala ziemniaki wyszly rewelacyjnie. Polecam
odpowiedz
2237 dni temu
Dłużej podpiekłam ziemniaki choć pokroiłam je w centymetrowe plastry. Wyszło przepysznie!
odpowiedz
2857 dni temu
Całe danie wyszło super! Troszkę dłużej piekłam ziemniaki, bo dosyć duże kawałki a poza tym wszystko tak samo. Do tego podałam czysty barszczyk czerwony i obiadek przepyszny.
odpowiedz
3176 dni temu
ten pstrag juz od dawna gosci na naszym stole, prosty i pyszny! polecam
odpowiedz
3216 dni temu
Dzisiaj przyrządziłam,polecam - pycha.
odpowiedz
3268 dni temu
Ryba super ale ziemniaki najlepsze
odpowiedz
3274 dni temu
Pyszne,dzisiaj debiut w naszej kuchni na ostatnie 10 min dalismy temp.240 st rybka miala fajna skorke:-)
odpowiedz
3272 dni temu
Lenko, brzmi smacznie!
3279 dni temu
Nasza rybka wyszła bardzo smaczna, a przepis zagości w naszej kuchni na stałe.
odpowiedz
3315 dni temu
Bardzo dobra rybka. Polecam :)
odpowiedz
3328 dni temu
No właśnie....opcja góra dół w piekarniku to około 40 min pieczenia,a nie 20 :)
odpowiedz
3328 dni temu
Jacku, pieczemy z opcją góra-dół. W sumie 40 minut. Po pierwszych 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy kolejne 20 minut.
3344 dni temu
20 minut przy 180 stopniach to za długo dla warzyw. Spalona cebula i ziemniaki o tym dobitnie dowodzą. Miała być szybka i smaczna ryba przed wyjazdem a wyszło danie rybne z ryżem, z braku innych opcji. Nie wiem kto napisał ten przepis, ale chyba nieco poleciał z fantazją.
odpowiedz
3342 dni temu
Obserwatorze, 20 minut pieczemy z funkcją góra-dół. Jeśli użyłeś termoobiegu, warzywa mogły się przypalić.
3349 dni temu
Czy przekrecamy pstragi podczas pieczenia?
odpowiedz
3349 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby :)
3435 dni temu
Zalezy jakie duze pokroisz. Im mniejsze tym szybciej sie upieka. :)
odpowiedz
3435 dni temu
To masz dziwne ziemniaki bo moje dochodzą po 40 min :)
odpowiedz
3442 dni temu
Szczerze - 90 minut jak na razie ziemniaki piekę (nie grubsze niż 0,8cm) i dalej są w środku surowe. 180 st i bez termoobiegu. Zdecydowanie lepiej będzie je wcześniej podgotować następnym razem i w ćwiartkach smażyć :)
odpowiedz
2941 dni temu
Ja zawsze delikatnie podgotowywuje.
3459 dni temu
darekj, ziemniaki w sumie pieczemy 40 minut. Po 20 minutach, wykładamy na nich pstrągi i razem zapiekamy kolejne 20 minut, jak wskazuje ostatni akapit :)
odpowiedz
3460 dni temu
hm, te dwadzieścia minut w piekarniku dla ziemniaków to porażka bo surowe nie są zdrowe :)
odpowiedz
3467 dni temu
pstrąga nigdy nie skrobiemy z łusek - tak mnie uczono :)
odpowiedz
3469 dni temu
Przemek,Lidlowskie pstrągi są gotowe do natarcia przyprawami i upieczenia. ... nie martw się , żadnej na nich łuski. Ja robie jutro dołożę tylko pomidorka w plasterkach na rybki i czosnek do srodka przed chwila przeczytałam ze fajnie pasują.
odpowiedz
3469 dni temu
A ja mam pytanie, odnośnie tych pstrągów. Czy te pstrągi które leżą u was w sklepie na tackach... czy trzeba je obierać z łusek przed wsadzeniem do piekarnika czy to może jest jakiś gatunek bez łusek ?
odpowiedz
3548 dni temu
Ago, wstawiłaś do piekarnika najpierw ziemniaki, a później rybę? Czy oba składniki jednocześnie? Jeśli wybrałaś tę drugą opcję - to zdecydowanie za krótko, by ziemniaki były miękkie. Rybę wstawiamy do piekarnika dopiero wówczas, kiedy ziemniaki zaczynają się rumienić. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej. Potrawę trzeba obserwować i odpowiednio regulować czas.
odpowiedz
3548 dni temu
Nie wiem jak to robisz, ale mimo 10 min dłużej w piekarniku to ziemniaki były twarde w środku, a ryba mokra -kapała. Było paskudne
odpowiedz
3594 dni temu
Pachnie nieziemsko:) Ziemniaczki po pół godzinie już były miękkie:) Papryczkę chilli zastąpiłam żółtą, ale wszystko posypałam ostrą mieloną papryką. Teraz czekam aż pstrągi dojdą:)
odpowiedz
3667 dni temu
Pycha! Nie spodziewałam się ze to będzie aż tak pyszne! a do tego takie łatwe. Ja piekłam ziemniaki najpierw ok. godzinę. Najpierw bez przykrycia a poźniej jednak przykryłam. Później dodałam rybkę. I moja córka poznała nowe powiedzenie: "Niebo w gębie!". Do powtorzenia
odpowiedz
3668 dni temu
Rybka pyszna! Bardzo maślana, mięsko idealnie delikatne :) Bardzo proste do przyrządzenia. Też podgotowałam wcześniej ziemniaki, żeby mieć pewność, że będą miękkie. PY-CHO-TA!
odpowiedz
3687 dni temu
j Ja ziemniaki gotuje na pół twardo, dzielę na ćwiartki polewam łyżką oleju i posypuje przyprawami, takie wrzucam do piekarnika i w ten sposób skracam pieczenie o jakieś 40 min a po za tym mam pewność że w środku są miękkie.
odpowiedz
3699 dni temu
Ziemniaki to najlepiej najpierw pod przykryciem zrobić.
odpowiedz
3734 dni temu
Ewo tak, możesz w ten sposób przyrządzić dowolną, ulubioną rybę. BigJo dokładnie tak radzimy zrobić w przepisie - najpierw ziemniaki, potem rybka :)
odpowiedz
3734 dni temu
Pstrąg wyszedł super. Jedno ale - trzeba dobrze najpierw upiec ziemniaki a potem dopiero położyć rybkę.
odpowiedz
3736 dni temu
Czy pstrąga mogę zastąpić inną rybą,np.szczupakiem?
odpowiedz
3920 dni temu
Właśnie rybka czeka na włożenie do piekarnika :) Robię to danie już kolejny raz Fajny przepis Rybka super smakuje Polecam :)
odpowiedz
3939 dni temu
Olu, długość pieczenia ziemniaków może się różnić w zależności od rozmiaru kawałków oraz użytego gatunku. Pieczemy je bez termoobiegu. Jeśli ziemniaki po tym czasie wciąż są twarde, należy potrzymać je w piekarniku dłużej, aż zmiękną i się zarumienią.
odpowiedz
3939 dni temu
Hmmm, pieczę ziemniaki już z 40 min, ciągle twarde i brak zarumienienia. Jaki program? Termoobiegiem?
odpowiedz
3942 dni temu
Właśnie się to u mnie piecze, pachnie nieziemsko! :)
odpowiedz
3953 dni temu
Emi, koniecznie daj znać, jak smakowały :)
odpowiedz
3953 dni temu
Pstrągi jeszcze siedzą w piekarniku, a ja z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Zastąpiłam tylko papryczkę chili pieprzem kajeńskim, i wydłużam nieco czas pieczenia ryb, bo jeszcze nie nabrały kolorów, a jak wiadomo każdy piekarnik jest inny ;)
odpowiedz
3960 dni temu
Bardzo POLECAM !!!
odpowiedz
3988 dni temu
Rewelacyjne! Pyszne, efektowne. Do Gościa: Można podzielić rybę na kawałki, ale proszę liczyć, że każdy zje więcej niż by się szacowało, bo to naprawdę smakuje.
odpowiedz
3991 dni temu
czy jak sie upiecze ta rybe to mozna ja pokroic na kawałki?
odpowiedz
4004 dni temu
Mati ryby pieczemy bez przykrycia.
odpowiedz
4004 dni temu
Naczynie ma być zamknięte czy bez przykrycia ??
odpowiedz
4067 dni temu
Niestety czerwona papryka nie ma tak intensywnego smaku jak papryczka chilli i nie do końca spełni rolę zamiennika. Jeśli nie masz pod ręką ostrej papryczki, możesz ziemniaczki delikatnie przyprawić ostrą papryką w proszku.
odpowiedz
4067 dni temu
Czy zamiast papryczki chili może być czerwona papryka?
odpowiedz
4123 dni temu
Bardzo łatwy przepis, ryba przyszna i danie ładnie wyglada
odpowiedz
4149 dni temu
Gość, tak, ziemniaki pieczemy surowe.
odpowiedz
4150 dni temu
czy ziemniaki mają być surowe?
odpowiedz
4178 dni temu
Pyszna rybka, polecam!
odpowiedz
4185 dni temu
Polecam bardzo smaczne
odpowiedz
zobacz wszystkie