Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Duże naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy z oliwek.
Wnętrze wypatroszonych, umytych i osuszonych pstrągów oprószamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy, a po chwili dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy pokrojone oliwki, sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.
Wnętrze ryb napełniamy sosem i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Resztą sosu polewamy wierzch ryb. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
3280 dni temu
Mega piękne połączenie , ja dodałem jeszcze nutkę " ostrośći " Kapitalne danie :) POLECAM
Odpowiedz
3849 dni temu
Bardzo dobry przepis. Polecam :)
Odpowiedz
3920 dni temu
Właśnie się zabieram. Mam nadzieję, że będzie smaczny. ;-)
Odpowiedz
4118 dni temu
Właśnie zrobiłem ten przepis. Wszystko się udało nawet początkującemu kucharzowi Trzeba tylko odpowiednio doprawić solą bo samo przypruszenie nie wystarczy :) W ogóle same te pstrągi są bardzo dobrej "jakości " czyli są smaczne. Polecam ten przepis. Jest prosty i szybki a efekt końcowy jest wyborny :) Aha i najlepiej do tego pasuje jakieś małe wino Oczywiście też z Lidla :P
Odpowiedz
4163 dni temu
Ja zajadałam z młodymi ziemniaczkami i sałatką (sałatka zielona, oliwki - tego nigdy za wiele, ogórek, papryka i do tego jakiś sosik vinegret lub podobny)
Odpowiedz
4183 dni temu
Drogi gościu, rybę możesz podać z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi) lub ryżem, w zależności od upodobań.
Odpowiedz
4184 dni temu
Witam. Z czym taką rybke najlepiej podać?
Odpowiedz