Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Duże naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy z oliwek.

Wnętrze umytych i osuszonych pstrągów oprószamy solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy, a po chwili dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy pokrojone oliwki, sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.

Wnętrze ryb napełniamy sosem i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Resztą sosu polewamy wierzch ryb. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Maciej  Maciej
    533 dni temu
    Mega piękne połączenie , ja dodałem jeszcze nutkę " ostrośći " Kapitalne danie :) POLECAM

    odpowiedz

  • G88 G88
    1102 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Polecam :)

    odpowiedz

  • Sylvka Sylvka
    1173 dni temu
    Właśnie się zabieram. Mam nadzieję, że będzie smaczny. ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1371 dni temu
    Właśnie zrobiłem ten przepis. Wszystko się udało nawet początkującemu kucharzowi Trzeba tylko odpowiednio doprawić solą bo samo przypruszenie nie wystarczy :) W ogóle same te pstrągi są bardzo dobrej "jakości " czyli są smaczne. Polecam ten przepis. Jest prosty i szybki a efekt końcowy jest wyborny :) Aha i najlepiej do tego pasuje jakieś małe wino Oczywiście też z Lidla :P

    odpowiedz

  • nikssas nikssas
    1416 dni temu
    Ja zajadałam z młodymi ziemniaczkami i sałatką (sałatka zielona, oliwki - tego nigdy za wiele, ogórek, papryka i do tego jakiś sosik vinegret lub podobny)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Drogi gościu, rybę możesz podać z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi) lub ryżem, w zależności od upodobań.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1437 dni temu
    Witam. Z czym taką rybke najlepiej podać?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram