Pstrąg - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
![Ryba z piekarnika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e306c88c2845-94c2862f42e8-kw46-2023-lidl-ryba-z-piekarnika-przepis.webp)
Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!
![Paszteciki z wędzonego pstrąga](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b091a0b8115c-339d4c8f76fc-sylwestrowe-przekaski-karola-okrasy.webp)
Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
![Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3d80b1cd79e-d45b4148ce04-gofry_szpinakowe_z_wędzonym_łososiem_1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!
![Chipsy grana padano z kawiorem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/18960eea3181-8ec159bccb4a-kw46-kinga-paruzel-chipsy-z-parmezanu-z-kawiorem-1243x700.webp)
Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.
![Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/27d0f38babd9-8ef84ba2c5e0-kw41-2021-kinga-paruzel-wytrawny-creme-brulee-z-czarnym-kawiorem_1244x829.webp)
Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!
![Faszerowana ryba w galarecie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1720727ed2e0-17bb8fa30ac9-KW49_ryba-faszerowana-w-galarecie-karol-okrasa_1250x750.webp)
Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!
![Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d23cd724fb4-9fb4cf59235b-karol-okrasa-pstrag-pieczony-na-ognisku-na-salsie-z-papryki-i-suszonych-sliwek.webp)
Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!
![Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13b7f664b674-15209efd4e2b-KW3_Okrasa_zupa_miso_31927_11122019_77659_RGB_OK_1250x700-2.webp)
Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!
![Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4dc55fd8971d-70d5002ff756-Forellen-Sandwich.webp)
Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
![Naleśniki z pstrągiem i gruszką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5e671b11efc-22451f9c3c8a-BS_KW37_23770_DARIA_NALESNIKI_170808_MA_1566_rgb_ok.webp)
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!
![Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dcdfc081bdf6-0af015c5efe6-Mini-Gemusepuffer-mit-Lachsforelle.webp)
Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!
![Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b9ead5f5f046-0ff708976afd-BS_Karol_KW17_pstrag_pieczony_w_papilotach_22859_170328_LU_114442_RGB_OK_1250x700.webp)
Pstrąg – co to za ryba?
Pstrąg to ryba z rodziny łososiowatych. Lubi wody słodkie o bystrym prądzie. Występuje zwłaszcza w górnych odcinkach rzek. Jest rybą bardzo chętnie hodowaną.
Pstrąg łososiowy – co to za ryba?
Pstrąg łososiowy – tak potocznie nazywa się pstrąga tęczowego. Jest to ryba z rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się różową lub czerwonawą wstęgą wzdłuż boku. Kolor mięsa przypomina inną rybę – łososia, stąd taki jego przydomek.
Jakie wartości odżywcze ma pstrąg?
Jeśli nie ma pstrąga w Twoim codziennym jadłospisie, czas to zmienić! Ryba ta ma same zalety: bardzo mało kalorii i dużo wartości odżywczych. Pstrąg jest źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Jest go w pstrągu prawie tyle, ile w mięsie. Ryba ta pomaga chorym na niedokrwistość. Wpływa też doskonale na nasz układ nerwowy – warto ją jeść w stanach stresu i depresji. Pstrąg zawiera także wiele witamin (z grupy A, B, D i E) oraz kwasy omega-3. Jest też pełen drogocennych minerałów, takich jak: magnez, fosfor, selen, wapń, żelazo czy potas.
Ile kalorii ma pstrąg wędzony?
100 g pstrąga wędzonego to 147 kalorii.
Ile kalorii ma pstrąg pieczony w folii?
100 g pstrąga pieczonego w folii to 130 kalorii.
Jak przygotować pstrąga?
Pstrąg to jedna z bardziej lubianych ryb. Głównie króluje na grillu, podawany np. z czosnkowym masłem. Ale można go też przyrządzić w domu, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Będzie wspaniałym bohaterem naszego obiadu, z młodymi ziemniakami, frytkami z batatów, a może kaszą. Doskonałe będą do niego wszelkiego rodzaju sałatki. Podczas świąt ryba ta często przyrządzana jest w galarecie. Osoby, które dbają o linię, są sympatykami pstrąga na parze. Danie jest szybkie, a przede wszystkim niskokaloryczne. Jedno się nie zmienia: pstrąg pod każdą postacią smakuje wyśmienicie!
Jak przyprawić pstrąga?
Pstrąga przed pieczeniem można natrzeć ziołami: tymiankiem, szałwią, bazylią. Używa się do niego również świeżej natki pietruszki, koperku i czosnku. Niezastąpiona, jak do każdej ryby, będzie cytryna. Oczywiście zawsze sól i pieprz.
Ile piec pstrąga?
Pstrąga pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Przepisy na pieczonego pstrąga znajdziesz tutaj.
Ile minut piec pstrąga w folii?
Pstrąga w folii pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C.
Ile minut gotować pstrąga na parze?
Pstrąga na parze przygotowujemy ok. 20 minut.
Jak podawać wędzonego pstrąga?
Pstrąg to ryba, która świetnie smakuje także uwędzona. Można ją w takiej formie podawać do zdrowych kanapek, sałatek czy użyć do zrobienia pasty rybnej.
Sprawdź nasze przepisy z wędzonym pstrągiem, np.: