Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 190°C
- blender
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy składniki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pozostałe części ryby (głowę, ogon, płat z ościami) układamy na blasze. Z głowy usuwamy oczy.
Filety kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
Seler, pietruszkę, por i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na blachę z rybą. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż składniki się zarumienią. Uważamy, by ich nie przypalić.
Krok 2: Przygotowujemy wywar
Do garnka wlewamy zimną wodę. Wsypujemy do niej upieczone warzywa i resztki ryby. Dodajemy 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia – im dłużej i wolniej, tym wywar będzie smaczniejszy.
Krok 3: Przygotowujemy masę na pulpety
Pokrojone filety z pstrąga wkładamy do malaksera – mielimy na jednolitą i gładką masę. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz, skórkę z cytryny, białko jaja i ponownie mielimy.
Masę przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Krok 4: Odcedzamy wywar
Wywar odcedzamy, zostawiając liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy go solą i gotujemy na małym ogniu.
Krok 5: Formujemy pulpety
Ręce smarujemy oliwą z oliwek i formujemy małe pulpety. Pulpety wkładamy do lekko gotującego się wywaru.
Pulpety parzymy w wywarze około 2 minut, po czym wyjmujemy je na talerz.
Krok 6: Przygotowujemy sos
Na patelni umieszczamy łyżkę masła i mąkę. Mieszamy. Do zasmażki wlewamy około 2-3 chochle wywaru. Całość gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty na wolnym ogniu. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jeszcze 100 g masła. Ponownie umieszczamy patelnię na ogniu i mieszamy. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny.
Krok 7: Łączymy pulpety z sosem
Pulpety dodajemy do sosu i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Krok 8: Podajemy pulpety
Dekorujemy koperkiem i skórką z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)