Pulpety rybne z pstrąga

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 190°C
  • blender

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy składniki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pozostałe części ryby (głowę, ogon, płat z ościami) układamy na blasze. Z głowy usuwamy oczy.

Filety kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.

Seler, pietruszkę, por i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na blachę z rybą. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż składniki się zarumienią. Uważamy, by ich nie przypalić.

Krok 2: Przygotowujemy wywar

Do garnka wlewamy zimną wodę. Wsypujemy do niej upieczone warzywa i resztki ryby. Dodajemy 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia – im dłużej i wolniej, tym wywar będzie smaczniejszy.

Krok 3: Przygotowujemy masę na pulpety

Pokrojone filety z pstrąga wkładamy do malaksera – mielimy na jednolitą i gładką masę. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz, skórkę z cytryny, białko jaja i ponownie mielimy.

Masę przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Krok 4: Odcedzamy wywar

Wywar odcedzamy, zostawiając liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy go solą i gotujemy na małym ogniu.

Krok 5: Formujemy pulpety

Ręce smarujemy oliwą z oliwek i formujemy małe pulpety. Pulpety wkładamy do lekko gotującego się wywaru.

Pulpety parzymy w wywarze około 2 minut, po czym wyjmujemy je na talerz.

Krok 6: Przygotowujemy sos

Na patelni umieszczamy łyżkę masła i mąkę. Mieszamy. Do zasmażki wlewamy około 2-3 chochle wywaru. Całość gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty na wolnym ogniu. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jeszcze 100 g masła. Ponownie umieszczamy patelnię na ogniu i mieszamy. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny.

Krok 7: Łączymy pulpety z sosem

Pulpety dodajemy do sosu i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Krok 8: Podajemy pulpety

Dekorujemy koperkiem i skórką z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl