
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- sianko do wędzenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku i 3 cebulki dymki pokrojone na duże kawałki. Warzywa mocno przypiekamy przez kilka minut, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po podsmażeniu zdejmujemy je z patelni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, doprawiając solą. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię podsmażone wcześniej cebulę i czosnek. Podduszamy razem przez 2-3 minuty i zdejmujemy z patelni.
KROK 2: WĘDZIMY PSTRĄGA
Pstrąga przekrawamy na dwa filety i pozbawiamy kręgosłupa. Posypujemy kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Patelnię wykładamy siankiem. Pstrąga kładziemy na sianku skórą do dołu i wędzimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Warzywa przekładamy na deskę i dokładnie, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z limonki i sok. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pół łyżeczki kuminu i sól. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
2 cebulki dymki przekrawamy na pół. Na patelnię dodajemy olej i smażymy dymki, najpierw od wewnątrz, a następnie z drugiej strony. Na talerz wykładamy pstrąga, a na niego przygotowany sos z podsmażonych warzyw. Dekorujemy podsmażoną dymką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)