Pstrąg wędzony na sianie

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię
  • sianko do wędzenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku i 3 cebulki dymki pokrojone na duże kawałki. Warzywa mocno przypiekamy przez kilka minut, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po podsmażeniu zdejmujemy je z patelni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, doprawiając solą. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię podsmażone wcześniej cebulę i czosnek. Podduszamy razem przez 2-3 minuty i zdejmujemy z patelni.

KROK 2: WĘDZIMY PSTRĄGA

Pstrąga przekrawamy na dwa filety i pozbawiamy kręgosłupa. Posypujemy kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Patelnię wykładamy siankiem. Pstrąga kładziemy na sianku skórą do dołu i wędzimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Warzywa przekładamy na deskę i dokładnie, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z limonki i sok. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pół łyżeczki kuminu i sól. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

2 cebulki dymki przekrawamy na pół. Na patelnię dodajemy olej i smażymy dymki, najpierw od wewnątrz, a następnie z drugiej strony. Na talerz wykładamy pstrąga, a na niego przygotowany sos z podsmażonych warzyw. Dekorujemy podsmażoną dymką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pstrąg tęczowy w bekonie

Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Pstrąg tęczowy w bekonie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią

Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pstrąg grillowany w papilotach

Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.

Pstrąg grillowany w papilotach

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!