
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- airfryera
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PIECZEMY DORSZA
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki 2,5 cm x 2,5 cm, a następnie delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 5-10 min.
Po tym czasie znów osuszamy ręcznikiem papierowym i klasycznie panierujemy mąką, jajkiem doprawionym solą i pieprzem oraz panko.
Dorsza skrapiamy oliwą i wstawiamy do airfryera na 180 stopni na 8-9 min (dorsza można też usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec tradycyjnie w piekarniku).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ
Z gałązek ziół odrywamy liście i większe rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Wszystkie zioła przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU WINEGRET
W misce łączymy musztardę, 30 ml napoju, sól i pieprz. Następnie, powoli mieszając, dodajemy całą oliwę z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności solą i pieprzem. Sos odstawiamy.
Z granatu wydrążamy pestki. Przekrawamy granat na pół, a następnie, trzymając go nad miską, uderzamy drewnianą łyżką w jego wewnętrzną stronę.
KROK 4: GOTUJEMY MAKARON
Do zimnej wody, w której będziemy gotować makaron, dodajemy 1-2 łyżki mąki.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS VELOUTÉ
W rondelku powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszając, delikatnie ją prażymy, aż uzyskamy jasną zasmażkę. Cały czas energicznie mieszając, wlewamy napój Freeway. Doprawiamy solą i doprowadzamy do zagotowania. Pod koniec gotowania sosu doprawiamy go skórką otartą z cytryny i zdejmujemy garnek z ognia. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany, mieszamy, a w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 6: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy brazylijskie. Po ok. 1 minucie dodajemy ugotowany makaron prosto z garnka, następnie sos i kilka łyżek wody po makaronie.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Makaron zakręcamy wokół łyżki na patelni, przekładamy na talerz i oblewamy sosem. Sałatkę z ziół łączymy z winegretem i układamy na wierzchu makaronu. Dookoła rozkładamy pieczonego dorsza. Dekorujemy pestkami granatu i orzechami startymi na tarce, polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)