Makaron orzo z łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON ORZO I PARUJEMY RYBĘ

Do misy termorobota MC Smart wlewamy 2 litry wody i dodajemy sól. Wybieramy program podgrzewanie wody. Łososia pokrojonego w kostkę i skropionego odrobiną oliwy oraz soku z cytryny wkładamy do kosza parowego. Do misy urządzenia wkładamy koszyczek z odważonym makaronem. Gotujemy makaron oraz parujemy rybę, wybierając program gotowanie według ustawień własnych / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty 1. Po tym przekładamy rybę na talerz, wyjmujemy ostrożnie kopystką koszyczek z makaronem i odstawiamy na bok.

KROK 2: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę wraz z czosnkiem wkładamy do osuszonej misy termorobota MC Smart i siekamy, używając programu wg ustawień własnych / czas 5 sekund / obroty 6. Następnie zgarniamy składniki na dno naczynia i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wybieramy program przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 130°C / obroty 1. Całość przypiekamy bez górnej miarki.

KROK 3: DODAJEMY SZPINAK

Do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak oraz suszone pomidory w oleju. Dusimy, używając programu wg ustawień własnych / czas 3 minuty / temperatura 100°C / obroty 1, czekamy, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, a następnie dodajemy sok z cytryny.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PODAJEMY DANIE

Do szpinaku dodajemy ugotowany makaron orzo i jogurt grecki. Całość delikatnie mieszamy, używając programu wg ustawień własnych / czas 2 minuty / temperatura 80°C / obroty 1.  Na koniec dodajemy kawałki łososia i znów delikatnie mieszamy za pomocą kopystki. Zostawiamy na 3 minuty w zamkniętym pokrywą garnku, po czym podajemy danie.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    61 dni temu
    rybę trzeba parować dłużej, przez 10 minut to nawet się garnek nie rozgrzeje. ja ustawiam 130 stopni wtedy gotowanie na parze ma sens. dorzuciłam też więcej pomidorow suszonych, bo bez tego trochę mdla. chyba też dobrze jest zacząć od ryby i później dołożyć makaron, żeby się nie rozgotowal. ale na pewno nie makaron do zimnej wody...

    odpowiedz

    Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!