
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- tarkę blender
- naczynie do gotowania na parze
MASŁO MUSZTARDOWE
Masło mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i skórką z cytryny. Odstawiamy.
OKOŃ
Okonie oczyszczamy i skrobiemy. Dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Delikatnie nacinamy skórę i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek. Grillujemy, smarując co jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.
Uwaga: dobrze jest ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem.
PESTO
Wszystkie składniki na pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.
ZIEMNIAKI Z GRILLA
Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe. Marynujemy w oliwie z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. Przed podaniem mieszamy z pesto. Grillowane okonie podajemy z ziemniakami z pesto.
Zobacz podobne
przepisy
Okoń morski w sosie cytrusowym
Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!



Komentarze (1)
1284 dni temu
Cudowne połączenie smaków :) Ziemniaki to świetny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs.
odpowiedz
zobacz wszystkie