Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • tarkę blender
  • naczynie do gotowania na parze

MASŁO MUSZTARDOWE

Masło mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i skórką z cytryny. Odstawiamy.

OKOŃ

Okonie oczyszczamy i skrobiemy. Dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Delikatnie nacinamy skórę i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek. Grillujemy, smarując co jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.

Uwaga: dobrze jest ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem.

PESTO

Wszystkie składniki na pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.

ZIEMNIAKI Z GRILLA

Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe. Marynujemy w oliwie z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. Przed podaniem mieszamy z pesto. Grillowane okonie podajemy z ziemniakami z pesto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    172 dni temu
    Cudowne połączenie smaków :) Ziemniaki to świetny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram