Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- tarkę
- blender
- naczynie do gotowania na parze
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
MASŁO MUSZTARDOWE
Masło mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i startą skórką z cytryny. Odstawiamy.
OKOŃ
Okonie oczyszczamy i skrobiemy. Dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Delikatnie nacinamy skórę i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek. Grillujemy, smarując co jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.
Uwaga: dobrze jest ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem.
PESTO
Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki na pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.
ZIEMNIAKI Z GRILLA
Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe. Marynujemy w oliwie z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. Przed podaniem mieszamy z pesto. Grillowane okonie podajemy z ziemniakami z pesto.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2980 dni temu
Cudowne połączenie smaków :) Ziemniaki to świetny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs.
Odpowiedz