Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- moździerz
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C (termoobieg)
Krok 1: Suszymy chleb
Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Krok 2: Prażymy pestki dyni
Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.
Krok 3: Mieszamy składniki
Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.
Krok 4: Smażymy okonie
Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.
Na każdym usmażonym filecie układamy sałatkę chlebową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (1)
1176 dni temu
Problem jest taki, ze na zdjeciu sa filety z sandacza. Filetow z okonia , czy tez calych okoni, w Lidlu nigdy nie bylo . Pan Okrasa powinien to wiedziec....
Odpowiedz