Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- moździerz
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C (termoobieg)
Krok 1: Suszymy chleb
Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Krok 2: Prażymy pestki dyni
Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.
Krok 3: Mieszamy składniki
Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.
Krok 4: Smażymy okonie
Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.
Na każdym usmażonym filecie układamy sałatkę chlebową.
Zobacz podobne
przepisy
Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
Okoń morski w sosie cytrusowym
Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na okonia morskiego z grilla z pysznymi dodatkami!
Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
857 dni temu
Problem jest taki, ze na zdjeciu sa filety z sandacza. Filetow z okonia , czy tez calych okoni, w Lidlu nigdy nie bylo . Pan Okrasa powinien to wiedziec....
odpowiedz