Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- moździerz
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C (termoobieg)
Krok 1: Suszymy chleb
Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Krok 2: Prażymy pestki dyni
Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.
Krok 3: Mieszamy składniki
Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.
Krok 4: Smażymy okonie
Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.
Na każdym usmażonym filecie układamy sałatkę chlebową.
Zobacz podobne
przepisy
Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
Okoń morski w sosie cytrusowym
Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na okonia morskiego z grilla z pysznymi dodatkami!
Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka kawowa
- Kurczak pieczony w całości
- Tortilla z krewetkami
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Minipizza z kabanosami
- Tatar wołowy
- Owoce z kruszonką owsianą
- Grzybowy ramen
- Minestrone – zupa z makaronem
- Kolorowa zapiekanka
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Puszysty omlet na słodko
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Stek z jelenia
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Perliczka w czerwonym winie
- Sernik na jogurcie sojowym
- Szparagi w boczku
- Pizza capricciosa
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Gulasz jagnięcy
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Kresowe kluski z makiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
766 dni temu
Problem jest taki, ze na zdjeciu sa filety z sandacza. Filetow z okonia , czy tez calych okoni, w Lidlu nigdy nie bylo . Pan Okrasa powinien to wiedziec....
odpowiedz