Smażone okonie z chlebową sałatką

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • moździerz
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C (termoobieg)

Krok 1: Suszymy chleb

Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Krok 2: Prażymy pestki dyni

Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.

Krok 3: Mieszamy składniki

Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.

Krok 4: Smażymy okonie

Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.

Na każdym usmażonym filecie układamy sałatkę chlebową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli

Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Okoń morski w sosie cytrusowym

Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Okoń morski w sosie cytrusowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Wypróbuj przepis Karola Okrasy na okonia morskiego z grilla z pysznymi dodatkami!

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Okoń nilowy ze szparagami

Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Okoń nilowy ze szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1061 dni temu
    Problem jest taki, ze na zdjeciu sa filety z sandacza. Filetow z okonia , czy tez calych okoni, w Lidlu nigdy nie bylo . Pan Okrasa powinien to wiedziec....

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!