Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy szparagi
Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy posypkę serowo-ziołową
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.
Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, przykrywamy szynką pokrojoną w drobne paseczki i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-18 minut.
Krok 3: Przygotowujemy jajka w koszulce
W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1677 dni temu
Nie. Ale jeśli lubisz eksperymenty, to tak.
odpowiedz
3126 dni temu
Mam pytanie. Czy zamiast parmezanu może być mozarella?
odpowiedz
3125 dni temu
Parmezan lepiej się sprawdzi, gdyż ma bardziej charakterystyczny smak. Możesz użyć każdego innego twardego sera :)