
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy szparagi
Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy posypkę serowo-ziołową
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.
Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, przykrywamy szynką pokrojoną w drobne paseczki i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-18 minut.
Krok 3: Przygotowujemy jajka w koszulce
W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1987 dni temu
Nie. Ale jeśli lubisz eksperymenty, to tak.
Odpowiedz
3436 dni temu
Mam pytanie. Czy zamiast parmezanu może być mozarella?
Odpowiedz
3435 dni temu
Parmezan lepiej się sprawdzi, gdyż ma bardziej charakterystyczny smak. Możesz użyć każdego innego twardego sera :)