Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy szparagi

Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Krok 2: Przygotowujemy posypkę serowo-ziołową

Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.

Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, przykrywamy szynką pokrojoną w drobne paseczki i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-18 minut.

Krok 3: Przygotowujemy jajka w koszulce

W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    874 dni temu
    Mam pytanie. Czy zamiast parmezanu może być mozarella?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    873 dni temu
    Parmezan lepiej się sprawdzi, gdyż ma bardziej charakterystyczny smak. Możesz użyć każdego innego twardego sera :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram