Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- lód
- sito
- blender
- piekarnik rozgrzany do 180°C
Zielone szparagi z burratą
Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.
W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
Do naczynia blendera wlewamy ok. 50 ml oliwy i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. Miksujemy.
Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.
Krem z białych szparagów i pora
Szparagi obieramy i kroimy na kawałki. Białą część pora kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Do garnka wrzucamy warzywa i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy całość na gładką masę. Krem przelewamy dodatkowo przez sito i podajemy z pokruszonym serem.
Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki. Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy szparagi. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5 minut.
Z bułek odcinamy górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
Do warzyw dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zredukuje. Farsz nakładamy do wydrążonych bułek. Do każdej bułki wbijamy na farsz 1 jajko. Całość oprószamy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)