zobacz film Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • garnek do gotowania na parze z pokrywką

Krok 1: Łososia gotujemy na parze

Łosoś z salsą - gotujemy łososia na parze

Pieprz rozkruszamy w moździerzu. Filety z łososia kroimy na kawałki równej grubości. Oliwą z suszonych pomidorów polewamy łososia z obu stron. Z wierzchu oprószamy pieprzem, dodajemy skórkę otartą z cytryny. W garnku do gotowania na parze, z gotującą się wodą, układamy rybę. Przykrywamy garnek, czekamy 10-15 sekund i wyłączamy gaz. Gotujemy około 10 minut.

 

Krok 2: Przygotowujemy salsę z botwinką

Łosoś z salsą - robimy salsę

Botwinkę myjemy, osuszamy. Odcinamy buraczki, odkładamy na bok. Łodygi i liście kroimy drobno, przekładamy do miski. Część liści odkładamy. Dodajemy rozdrobnione pistacje, pokrojone w kostkę suszone pomidory, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy miodem, pieprzem. Siekamy miętę i dodajemy do salsy.

 

Krok 3: Blanszujemy szparagi

Łosoś z salsą - blanszujemy szparagi

Szparagi obieramy 4 cm poniżej główki. Wrzucamy część masła na delikatnie rozgrzaną patelnię. Dolewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry, listki mięty, odrobinę soku i skórki z cytryny. Dolewamy trochę wody z gotowania łososia i dodajemy resztę masła. Dodajemy pieprz, łyżeczkę miodu i solimy do smaku. Szparagi przekładamy na patelnię i blanszujemy ok. 2-3 minut.

 

Krok 4: Podajemy danie

Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Dodajemy do szparagów. Na talerz wykładamy szparagi i łososia. Na łososia nakładamy salsę. Dokładamy buraczki i świeże liście botwinki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Rene Rene
    733 dni temu
    Ta salsa jest niesamowita pycha pycha pycha, zastanawiam się do czego jeszcze by pasowała bo z łososiem geniusz ma się rozumieć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    784 dni temu
    Dzisiaj robiłem. Genialne. Zwłaszcza salsa z botwinki rewelacyjna. Trochę mi zostało salsy i jutro na śniadanie planuje zjeść ja jako dodatek do jajka ugotowanego na twardo. Jak myślicie czy takie zestawienie będzie ok?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    780 dni temu
    Brzmi pysznie!
  • Gość Gość
    704 dni temu
    Ja resztę zjadłam rano do jaja w koszulce. :)
  • Gość Gość
    784 dni temu
    Ohyda

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram