Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- garnek do gotowania na parze z pokrywką
Krok 1: Łososia gotujemy na parze
Pieprz rozkruszamy w moździerzu. Filety z łososia kroimy na kawałki równej grubości. Oliwą z suszonych pomidorów polewamy łososia z obu stron. Z wierzchu oprószamy pieprzem, dodajemy skórkę otartą z cytryny. W garnku do gotowania na parze, z gotującą się wodą, układamy rybę. Przykrywamy garnek, czekamy 10-15 sekund i wyłączamy gaz. Gotujemy około 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy salsę z botwinką
Botwinkę myjemy, osuszamy. Odcinamy buraczki, odkładamy na bok. Łodygi i liście kroimy drobno, przekładamy do miski. Część liści odkładamy. Dodajemy rozdrobnione pistacje, pokrojone w kostkę suszone pomidory, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy miodem, pieprzem. Siekamy miętę i dodajemy do salsy.
Krok 3: Blanszujemy szparagi
Szparagi obieramy 4 cm poniżej główki. Wrzucamy część masła na delikatnie rozgrzaną patelnię. Dolewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry, listki mięty, odrobinę soku i skórki z cytryny. Dolewamy trochę wody z gotowania łososia i dodajemy resztę masła. Dodajemy pieprz, łyżeczkę miodu i solimy do smaku. Szparagi przekładamy na patelnię i blanszujemy ok. 2-3 minut.
Krok 4: Podajemy danie
Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Dodajemy do szparagów. Na talerz wykładamy szparagi i łososia. Na łososia nakładamy salsę. Dokładamy buraczki i świeże liście botwinki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3095 dni temu
Ta salsa jest niesamowita pycha pycha pycha, zastanawiam się do czego jeszcze by pasowała bo z łososiem geniusz ma się rozumieć.
odpowiedz
3146 dni temu
Dzisiaj robiłem. Genialne. Zwłaszcza salsa z botwinki rewelacyjna. Trochę mi zostało salsy i jutro na śniadanie planuje zjeść ja jako dodatek do jajka ugotowanego na twardo. Jak myślicie czy takie zestawienie będzie ok?
odpowiedz
3142 dni temu
Brzmi pysznie!
3066 dni temu
Ja resztę zjadłam rano do jaja w koszulce. :)
3146 dni temu
Ohyda
odpowiedz