zobacz film Szaszłyki z łososia z warzywami

Piotr Kucharski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • grill
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Krok 1: Układamy warzywa na grillu

Układamy warzywa na grillu

Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie.

Paprykę kroimy w grube paski. Cukinię przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż. Kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ze szparagów odcinamy końcówki. Warzywa przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę, by się zamarynowały.

Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę. Łososia kroimy w grube paski. Paski nabijamy na patyczki, tworząc rybne lizaki. Warzywa nabijamy na patyczki (każdy kawałek warzywa osobno).

Ciabattę kroimy w podłużne kawałki i również nabijamy na patyczki.

Warzywa w pierwszej kolejności kładziemy na grillu.

Krok 2: Smarujemy łososia glazurą

Smarujemy łososia glazurą

Składniki glazury łączymy ze sobą. Łososia kładziemy na grillu, a następnie smarujemy glazurą. Obok układamy pieczywo. Gdy łosoś zarumieni się z jednej strony, przekładamy go na drugą i ponownie smarujemy glazurą. Warzywa również możemy posmarować glazurą.

 

 

Krok 3: Przygotowujemy sos

Przygotowujemy sos

Ogórka kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy oregano. Dodajemy keczup. Całość mieszamy.

Warzywa, ciabattę oraz łososia ściągamy z grilla i układamy na talerzu. Podajemy z sosem.

 

 

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    648 dni temu
    czy można to wykonać na patelni grillowej?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram