Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- grill
- drewniane patyczki do szaszłyków
Krok 1: Układamy warzywa na grillu
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie.
Paprykę kroimy w grube paski. Cukinię przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż. Kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ze szparagów odcinamy końcówki. Warzywa przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę, by się zamarynowały.
Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę. Łososia kroimy w grube paski. Paski nabijamy na patyczki, tworząc rybne lizaki. Warzywa nabijamy na patyczki (każdy kawałek warzywa osobno).
Ciabattę kroimy w podłużne kawałki i również nabijamy na patyczki.
Warzywa w pierwszej kolejności kładziemy na grillu.
Krok 2: Smarujemy łososia glazurą
Składniki glazury łączymy ze sobą. Łososia kładziemy na grillu, a następnie smarujemy glazurą. Obok układamy pieczywo. Gdy łosoś zarumieni się z jednej strony, przekładamy go na drugą i ponownie smarujemy glazurą. Warzywa również możemy posmarować glazurą.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Ogórka kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy oregano. Dodajemy keczup. Całość mieszamy.
Warzywa, ciabattę oraz łososia ściągamy z grilla i układamy na talerzu. Podajemy z sosem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.
Grillowany łosoś z salsą z awokado
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.
Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3137 dni temu
czy można to wykonać na patelni grillowej?
odpowiedz