Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- małą miseczkę,
- większą miskę,
- głęboką patelnię,
- rondel,
- praskę do czosnku,
- widelec,
- kubek,
- talerz,
- ręcznik papierowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PULPETY:
KROK 1: MOCZYMY BUŁKĘ
Do miski wlej mleko, a następnie włóż do niej bułkę. Poczekaj, aż bułka wchłonie płyn.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do dużej miski dodaj mięso mielone, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz całe jajko. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
KROK 4: WYRABIAMY MASĘ
Po wymieszaniu zacznij wyrabiać masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm.
KROK 5: SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pulpeciki. Obsmażaj każdy z obu stron. Pulpety powinny być złociste z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
SOS:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Kurki umyj, osusz i pokrój.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, a potem dodaj pokrojone kurki. Grzyby powinny smażyć się 4-5 minut, aż wyparuje z nich większość wody.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Do rondelka wlej bulion i zamieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż zauważysz, że sos zaczyna gęstnieć.
KROK 4: HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietanę i ostrożnie łyżką dodaj gorącego sosu, a potem wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę i wymieszaj. Powtarzaj czynność kilkukrotnie, aż wypełni się prawie cały kubek.
KROK 5: DODAJEMY ŚMIETANĘ DO SOSU
Dolej zawartość kubka do sosu. Wymieszaj energicznie. Przypraw sos solą i pieprzem, zamieszaj. Gotuj całość przez kilka minut do zgęstnienia.
KROK 6: SZATKUJEMY NATKĘ
Natkę umyj, poszatkuj i dodaj co sosu. Całość wymieszaj.
KROK 7: DODAJEMY PULPETY
Pod sam koniec gotowania dodaj do sosu także pulpety. Pozwól im się poddusić przez chwilę i gotowe! Pulpety możesz podać z ziemniakami, ryżem lub solo z dodatkiem pieczywa.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Jak się robi pulpety z mięsa mielonego z indyka? Informacje wstępne
Historia pulpetów sięga setki lat wstecz, kiedy danie to było sposobem na wykorzystanie resztek z gotowania mięsa i innych potraw. Pulpety z indyka to natomiast pewna nowość, która dopiero niedawno zaczęła gościć na naszych stołach, jako forma nieco zdrowszej, mniej tłustej alternatywy dla tradycyjnych mielonych z mięsa wieprzowego.
5 alternatyw dla pulpetów w sosie kurkowym
1. Pulpety z indyka na parze – idealne dla osób na diecie
Klopsiki i klopsy z indyka można przygotować na wiele różnych sposobów – smażyć, piec, dusić, a nawet gotować na parze. Pulpety z indyka bez smażenia to hit wśród diabetyków oraz osób będących na diecie odchudzającej. Przyczyny tej popularności leżą w małej zawartości tłuszczu.
Jak robi się pulpety z indyka na parze? Mięso mielone z indyka wraz z wybranymi dodatkami (polecamy wcześniej nieco poddusić cebulę na oliwie z oliwek albo zamienić ją na marchewkę) formuje się w pulpety i gotuje na parze przez kilka minut.
Sposobów na przyrządzenie aromatycznych pulpetów z mięsa mielonego z indyka jest tak wiele, że nie sposób ich zliczyć, dlatego wybraliśmy za Ciebie te najlepsze. Chcesz dowiedzieć się jakie? Sprawdź dalszą część tekstu.
2. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym – prosta receptura na pyszne danie
Grzybowe sosy to nie Twoja bajka? Poznaj nasz sposób na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Nasz przepis na pulpety z indyka w sosie zawiera mięso mielone, cebulę, suchą bułkę, trochę czosnku, śmietanę, bulion, sól i pieprz oraz dużą ilość koperku.
Jak zrobić mielone z indyka w sosie? Skorzystaj z przepisu, który zamieściliśmy na początku tekstu. Pulpety usmaż, a następnie przejdź do przygotowywania sosu. Z powyższego przepisu usuń kurki, a w miejsce pietruszki dodaj koperek i już. Pulpety z indyka w sosie koperkowym są gotowe do zjedzenia!
3. Pulpety z indyka dla dzieci – sposób na zachęcenie do posiłku najmłodszych
Pulpety z indyka to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Mięso z indyka zawiera dużą ilość białka i witamin potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak zrobić gotowane pulpety z mięsa indyka, które będą mogli zjeść ze smakiem najmłodsi domownicy?
W idealnym dla dzieci przepisie na pulpety z piersi indyka znajdziesz mięso, ugotowaną marchewkę, bułkę tartą, odrobinę mleka, jajo, suszoną bazylię oraz sól. Bułkę należy wymoczyć w mleku, a potem dodać do reszty składników. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej małe klopsiki z indyka, które potem będzie można zamoczyć w sosie np. pomidorowym. Gotowe pulpety wrzuca się do wody, a następnie gotuje przez 10 do 15 minut.
Tak przygotowane pulpety z mięsa z indyka mogą być nieco bardziej suche z uwagi na brak tłuszczu. Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz wtłoczyć odrobinę zdrowego tłuszczu do środka pulpecika. Gwarantujemy, że pulpety szybko znikną z talerzy, także niejadków.
4. Pulpety z indyka z warzywami – pyszny posiłek
Pulpety z indyka można przygotować także z warzywami. Wspomnieliśmy już wcześniej o dodawaniu do nich marchewki, ale można też pokusić się o dodanie innych warzyw: czosnku, papryki, groszku, cukinii, selera czy pietruszki. Jak zrobić pulpety z indyka z dodatkiem warzyw?
Najlepszym sposobem jest wcześniejsze podgotowanie, lub podsmażenie warzyw, aby były lekko miękkie podczas dodawania do pulpetów. Miękkie warzywa łatwiej będzie wymieszać i stworzyć gładką masę na pulpety z mięsa z indyka.
5. Lekkostrawne pulpety z indyka – smaczne danie nie musi być kaloryczne!
Jesteś na diecie i chciałbyś zjeść pulpety z mielonego indyka? Zmagasz się z problemami ze strony układu pokarmowego, a nie chcesz odpuścić sobie pysznego obiadu? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić lekkostrawne pulpety gotowane z indyka.
Jak zrobić dietetyczne pulpety gotowane z indyka? Zadbaj o najlepszej jakości mięso, a w przepisie zamień bułkę na purée z marchewki lub ziemniaka. Możesz także spróbować wersji z dodatkiem siemienia lnianego, które zbawiennie wpływa na florę bakteryjną żołądka i resztę układu pokarmowego. Przyrządzając swoje dietetyczne pulpety z indyka, nie zapomnij o dodaniu przypraw oraz ziół – to one nadadzą daniu smak i aromat!
Pulpety z indyka – wskazówki Kuchni Lidla
Co zrobić, aby Twoje pulpety z indyka były pyszne? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie tego pysznego dania. Poznaj nasze sposoby na wyśmienite kotleciki z mięsa mielonego z indyka!
Ile gotować pulpety z indyka? Czas dostosuj do wielkości pulpetów
Przygotowując swoje pulpety z mięsa indyka, musisz zwrócić uwagę nie tylko na jakość używanych produktów, ale również czas przygotowywania. Zbyt krótkie lub zbyt długie gotowanie lub smażenie może całkiem zrujnować Twoje starania.
Jak długo gotować pulpety z indyka? Czas gotowania powinien być zależny od ich wielkości - im większy jest pulpet, tym dłużej powinien być gotowany. Standardowy czas gotowania pulpetów to ok. 15-25 minut, ale w przypadku małych okazów powinno wystarczyć 15 minut.
Jaki sos do pulpetów z indyka będzie najlepszy? Biały czy pomidorowy?
Twoje pulpety są już gotowe i nie wiesz, jaki sos do nich dobrać? Istnieje kilka wspaniałych połączeń, które przeniosą Cię do krainy kulinarnych uniesień. Sos do pulpetów z indyka powinien być w miarę delikatny i nie zdominować smakiem mięsa. Najlepiej sprawdzają się tu wszelkie białe sosy (także grzybowe, ale tylko z pieczarek lub kurek) oraz sosy na bazie pomidorów. Ciężkie, ciemne sosy pieczeniowe lepiej zostaw do karkówki i pieczeni.
Ile piec pulpety z indyka w piekarniku? Dopieczone, ale nie wysuszone pulpety
Ile powinno piec się pulpety z indyka z piekarnika? Czas, w którym pulpety z indyka powinny być pieczone, nie powinien przekraczać 20 minut, jeśli pieczemy je solo. Pulpety zamoczone w sosie mogą spędzić w piekarniku do 30-35 minut.
Co zrobić, żeby pulpety były puszyste? Nasze kuchenne triki
Sekretem puszystych pulpetów z mięsa indyka jest użycie do nich namoczonej w mleku bułki lub bułki tartej. To właśnie bułka spulchnia farsz, czyniąc go miękkim. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do pulpetów także odrobinę tłuszczu (np. oliwy lub oleju kokosowego), by zachować w pulpetach odpowiednią wilgotność. Tak przyrządzone pulpety indycze będą miękkie i wilgotne w środku.
Pulpety z mięsa indyka to danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warto więc włączyć je do swojej diety.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)