Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Bulion przelewamy do garnka.
Marchewkę pokrojoną w kostkę i ziemniaki pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy do bulionu.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki, aż się zeszklą, zachowując jasny kolor. Warzywa dodajemy do bulionu.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Bulion z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki i zioła prowansalskie. Gotujemy ok. 3-4 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy skórkę otartą z cytryny i seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Garnek zdejmujemy z ognia.
Krok 3: ZAPRAWIAMY ZUPĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, zioła prowansalskie i pieprz.
Skórkę sera pavé odkrawamy, drobno siekamy i dodajemy do śmietanki. Dodajemy resztę sera pavé i gotujemy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Śmietankę zaprawiamy odrobiną wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę podajemy z cząstkami cytryny lub bagietką pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1882 dni temu
świetna zupa na jesienne dni, zwłaszcza z dodatkiem zielonej fasolki z tygodnia francuskiego w Lidlu, pycha!
Odpowiedz