![Zupa prowansalska z francuskim serem Zupa prowansalska z francuskim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/90be60a07532-a8cb15308ca9-kw39-2020-zupa-prowansalska-z-francuskim-serem-karol-okrasa-1250x700-1.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Bulion przelewamy do garnka.
Marchewkę pokrojoną w kostkę i ziemniaki pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy do bulionu.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki, aż się zeszklą, zachowując jasny kolor. Warzywa dodajemy do bulionu.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Bulion z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki i zioła prowansalskie. Gotujemy ok. 3-4 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy skórkę otartą z cytryny i seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Garnek zdejmujemy z ognia.
Krok 3: ZAPRAWIAMY ZUPĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, zioła prowansalskie i pieprz.
Skórkę sera pavé odkrawamy, drobno siekamy i dodajemy do śmietanki. Dodajemy resztę sera pavé i gotujemy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Śmietankę zaprawiamy odrobiną wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę podajemy z cząstkami cytryny lub bagietką pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!
![Zupa serowo-cebulowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9d6f0a31330e-1cd5ed3bd89c-BS_kw4_5_ZUPA_CEBULOWA_RGB_OK.webp)
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
![Zupa cebulowa z pulpecikami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a5f923fb8443-a29c92a05b-zupa_cebulowa.webp)
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
![Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a4ce97ca7007-1ac2e8125d-01002cc705-Zupa_Gulaszowa_Okrasa_KW_08_12115_S_-86001_960x540.webp)
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
![Zupa czosnkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/665b228c42ee-1f78dc3515-zupa_czosnkowa_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1548 dni temu
świetna zupa na jesienne dni, zwłaszcza z dodatkiem zielonej fasolki z tygodnia francuskiego w Lidlu, pycha!
odpowiedz