zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Bulion przelewamy do garnka.

Marchewkę pokrojoną w kostkę i ziemniaki pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy do bulionu.

Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki, aż się zeszklą, zachowując jasny kolor. Warzywa dodajemy do bulionu.

Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Bulion z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki i zioła prowansalskie. Gotujemy ok. 3-4 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy skórkę otartą z cytryny i seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Garnek zdejmujemy z ognia.

Krok 3: ZAPRAWIAMY ZUPĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, zioła prowansalskie i pieprz.

Skórkę sera pavé odkrawamy, drobno siekamy i dodajemy do śmietanki. Dodajemy resztę sera pavé i gotujemy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Śmietankę zaprawiamy odrobiną wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy.

Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę podajemy z cząstkami cytryny lub bagietką pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    8 dni temu
    świetna zupa na jesienne dni, zwłaszcza z dodatkiem zielonej fasolki z tygodnia francuskiego w Lidlu, pycha!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram