Mandarynki

Zobacz także:Zobacz także:

Mandarynki to prawdopodobnie pochodzące z południowej Azji owoce cytrusowe krzewu o tej samej nazwie. Krzew mandarynki dorasta do 8 m, natomiast intensywnie pomarańczowy owoc, podobny nieco do pomarańczy, osiąga średnicę 6-7 cm.

Można odnaleźć informację, iż pierwsze wzmianki na temat mandarynek pojawiły się już kilkadziesiąt lat przed naszą erą w chińskim piśmiennictwie. Do Europy przywędrowały prawdopodobnie w XIX w. n.e.

Jak wyglądają?

Owoc mandarynki ma pomarańczową, błyszczącą skórkę, dającą się łatwo oddzielić od miąższu. Słodki, soczysty miąższ podzielony jest na segmenty i może zawierać pestki, choć istnieją także odmiany bezpestkowe. Do popularnych krzyżówek mandarynek należą klementynki (mandarynka skrzyżowana z gorzką pomarańczą) oraz tangelo (krzyżówka z grejpfrutem).

Jakie mają właściwości?

Mandarynki, jak większość cytrusów, bogate są w antyoksydanty, w szczególności w witaminę C. Dzięki temu chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Z liści mandarynek otrzymuje się natomiast olejek eteryczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i perfumeryjnym.

Jak je jeść?

Owoce mandarynek spożywa się najczęściej na surowo, lecz możliwe jest również przygotowanie z nich przetworów takich, jak: dżem, syrop lub kompot.

W Chinach mandarynki są symbolem obfitości i szczęścia.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 53 kcal

• Białko – 0,8 g

• Węglowodany – 13,3 g

• Tłuszcz – 0,3 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!