Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- trzepaczkę
- drewnianą łyżkę
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Sos boloński
Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Cały czas mieszamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem. Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów pelati. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy przez mniej więcej 5 minut. Sos boloński zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
Sos beszamelowy
W czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
Lasagne
Suszone pomidory kroimy w paski, mozzarellę na plasterki.
Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (116)
1376 dni temu
Dobry przepis, polecam jedynie zmienić proporcje mąki -mleka w sosie beszamelowym, inaczej wychodzi bardzo gęsty i ciężko go nałożyć na płaty makaronu. Ja bym proponował 0,5l mleka, trochę ponad 30g mąki i 50g masła
odpowiedz
1444 dni temu
Bardzo dobry przepis, wszystkim domownikom smakował, pozdrawiam:)
odpowiedz
1493 dni temu
Przepis rzeczywiście przepyszny. Zrobiłem ze zwykłym serem w plastrach i wyszło pyszne.
odpowiedz
1650 dni temu
Jak tylko udostepniliscie przepis w sklepie, ile to już lat, nie pamiętam, często ją robię. Jest dość łatwa a do tego nieziemsko pyszna. Oczywiście z czasem wprowadziłam do przepisu trochę mini zmian np. zamiast puszek pelati, daje butelkę pulpy pomidorowej, oczywiście z Lidla.
odpowiedz
1742 dni temu
Pyszna :)
odpowiedz
1776 dni temu
Ile kcal może mieć jedna porcja? Bardzo prosiłabym o odpowiedź, nie musi być dokładna
odpowiedz
1776 dni temu
Póki co nie mierzymy i nie podajemy kaloryczności naszych dań. Ilość kalorii publikowaliśmy przy nielicznych przepisach, których opracowanie przebiegało w ścisłej współpracy z dietetykiem. Dziękujemy jednak za Twoje pytanie-dostajemy ich ostatnio coraz więcej i być może rozważymy wprowadzenie sekcji z kalorycznością w przyszłości.
2321 dni temu
Do lasagne dużo lepiej pasuje wołowina niż wieprzowina 🙂 a żeby się nie rozwalała warto zrobić więcej warstw makaronu - przekładając dawać tyle sosu żeby pokrył makaron, i na to następną warstwę. Więcej makaronu wchłonie więcej wody z sosów i lasagne będzie bardziej zwarta...
odpowiedz
2591 dni temu
Przepis fajny, robie w wersji wegetarianskiej, zamiast miesa smażony baklazan. Tylko czemu drogi lidlu nie sprzedajecie u siebie galki muszkatalowej? :(
odpowiedz
2603 dni temu
Dobra wychodzi o ile nie doda sie za duzo mleka do beszamelu bo sie bedzie rozpadac. Lidlu czemu nie sprzedajecie u siebie galki muszkatalowej :(
odpowiedz
2755 dni temu
Co mam zrobić, jeżeli sos zawsze wychodzi mi za rzadki a lasagna sią rozpada...? Niezależnie czy używam pomidorów pelati czy passaty Z góry dziękuję za pomoc
odpowiedz
2755 dni temu
Drogi Gościu, jeśli podczas podsmażania mięsa puści ono wodę, wtedy należy smażyć mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Jeśli sos po przewidzianym w przepisie czasie gotowania nadal jest za rzadki - gotuj go dłużej, aż woda odparuje. Jeśli i to nie pomaga, możesz spróbować zagęścić sos koncentratem pomidorowym. Lasagne po upieczeniu musi odpocząć kilka minut, nie można kroić jej gorącej - jeśli przestygnie nie powinna się już rozpadać.
2633 dni temu
polecam dłużej sos trzymać na ogniu, konsystencja powinna być jak dżem.
2815 dni temu
Czy mogę użyć zwykłej blachy jak do ciasta? Czy powinnam ją wyłożyć papierem do pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc
odpowiedz
2815 dni temu
Natłuść dobrze blachę :)
2815 dni temu
Nie przejdzie blachą? :)
2815 dni temu
To wszystko zależy od tego, jakiej jakości masz blachę. Jeśli boisz się, że danie przejdzie jej smakiem - zabezpiecz ją :)
2804 dni temu
Możesz użyć zwykłej blachy, tylko rozłóż płaty ,makaronu tak, żeby pokrywały całą powierzchnię blaszki. Ja nigdy nie daję papieru, i nie ma problemu z nakładaniem, ale nie zapomnij o cienkiej warstwie sosu mięsnego na spodzie blaszki, bo ci się makaron przyklei i będzie twardy.
2824 dni temu
Bardzo pyszny i łatwy przepis bardzo polecam!!!
odpowiedz
2832 dni temu
W naczyniu pieczemy z przykryciem czy bez?
odpowiedz
2832 dni temu
Bez przykrycia :)
2862 dni temu
Sosy obłędnie pyszne - tylko beszamel dość gęsty - pomimo rozcieńczenia. Czy to wina mąki - uzyłam pszenną 650, bo nie doczytałam przepisu :(? Ciekawa tylko jestem czy faktycznie surowy makaron zda egzamin - niestety do tej pory wszystkie lasagne wychodziły mi twardawe :/ Próbujemy dziś z makaronem Barilla - dam znać jak wyszło!
odpowiedz
2862 dni temu
Linka, sos beszamelowy należy gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Jeśli wyszedł Ci zbyt gęsty, to znaczy to, że był gotowany zbyt długo. Następnym razem, po prostu skróć czas gotowania :)
2860 dni temu
Faktycznie chyba "przegotowałam" :) Następnym razem poprawię, a następny będzie na pewno - bo lasagnia palce lizać! Choć przyznam szczerze, że jednak lekko sparzyłam makaron przed pieczeniem - jednak ze względu na gęsty sos bałam się, że surowy niezbyt zmieknie...
2863 dni temu
Smakuje obłędnie, tylko jest jedno "ale" w moim przypadku: co zrobić, żeby danie lepiej prezentowało się na talerzu? Mam tutaj na myśli konsystencję, moja lasagne nieco się rozwala...
odpowiedz
2863 dni temu
Annie, możesz spróbować potrzymać lasagne odrobinę dłużej w piekarniku, aby bardziej się przypiekła. Przygotowanie gęstszego sosu bolońskiego lub beszamelowego, tudzież pozostawienie lasagne po pieczeniu na kilka minut poza piekarnikiem zanim ją pokroisz, również może okazać się pomocne. Jeśli lasagne będzie miała bardziej zwartą konsystencję, na pewno wyłożysz jej ładny kawałek na talerz.
2860 dni temu
U mnie zaraz po pieczeniu się "rozwalała", ale po kilku godzinach odstania była idealna, a jeszcze lepsza na dzień następny!
2851 dni temu
Dziękuję za przydatne uwagi :) Postawię na to, by sosy były bardziej gęste.
2940 dni temu
Pytanie: czy makaron wcześniej podgotować czy w naczyniu żaroodpornym ląduje surowa lasagna?
odpowiedz
2940 dni temu
Używamy surowego makaronu :)
2921 dni temu
surowa ;)
2887 dni temu
ląduje surowa lasagna ,ona wchłonie sosos z miesa i pomidorów pozdrawiam
2884 dni temu
Surowa
2864 dni temu
Surowa, oczywiście ;)
3235 dni temu
Wspaniała i smaczna, a do tego tak prosta w przygotowaniu. Sos beszamelowy faktycznie gęsty, ale zrobiony w garnku teflonowym nie przywiera i wychodzi bardzo zwarty. Zgodnie z zaleceniami przed nałożeniem dodałam do niego 2 łyżki mleka, w celu rozcieńczenia. Bezproblemowo rozsmarowywał się na makaronie, zaś po upieczeniu całość była wręcz idealna. Jako mała modyfikacja, na górnej warstwie obok mozzarelli znalazła się feta i gouda. Palce lizać !!! Obowiązkowo raz w tygodniu do zrobienia.
odpowiedz
3235 dni temu
Posypanie lasagne fetą to doskonały pomysł! Aż zgłodnieliśmy... :)
3238 dni temu
najlepsza jaką można zrobić! zawsze wychodzi doskonale, łatwa w przygotowaniu! suszone pomidory dodają doskonałego smaku, lekko kwaskowego. jeśli lasagne, to tylko tą. :) uwielbiam!
odpowiedz
3238 dni temu
Zachęcamy do przygotowania również innych pysznych dań z kuchni włoskiej! https://kuchnialidla.pl/przepisy/kuchnia-wloska
3241 dni temu
Najlepsza lazania jaką kiedykolwiek jedliśmy ! Zawsze stresuje mnie robienie sosu beszamelowego ale tym razem wyszło. Aromatyczna i pyszna !
odpowiedz
3314 dni temu
super i zawsze wychodzi :)
odpowiedz
3451 dni temu
Pyszne!! Robiłam już kilkukrotnie :)
odpowiedz
3452 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
3498 dni temu
Jak zawsze niebo w gębie.
odpowiedz
3505 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej może być to danie na dwa dni :)
odpowiedz
3505 dni temu
i to może być danie na 2 dni? pozdrawiam
odpowiedz
3539 dni temu
Bardzo dobra. Polecam ten przepis. Ja osobiście użyłam mniej mąki do beszamelu, bo dla mnie według przepisu za gęsty wychodzi. Dodalam również do miesa pieczarek które zalegały mi w lodówce i lasagne wyszła wyśmienita.
odpowiedz
3551 dni temu
wspaniała!!!
odpowiedz
3580 dni temu
Bardzo dobre danie a Pascal swietnie tlumsczy na filmikach.
odpowiedz
3604 dni temu
Ten przepis jest genialny tak jak wszystkie, które próbowałam z tej strony. Dzięki!!!!
odpowiedz
3613 dni temu
Kasiu, sos beszamelowy ma to do siebie, że jest gęsty :) Rzeczywiście, nieco trudno go rozprowadzić, jednak taki jego urok :)
odpowiedz
3615 dni temu
Lasagne robię dziś któryś raz z rzędu. Zawsze wychodzi pysznie :) Sos beszamelowy jednak powinien być bardziej ciekły, bo ciężko go rozprowadzić. Nie sądziłam, że lasagne to takie proste danie :):)
odpowiedz
3361 dni temu
Oczywiście, że ten jest za gęsty.
3622 dni temu
Proporcje na sos beszamelowy są zdecydowanie błędne, za mało mleka i masła, w efekcie powstaje zbita masa, a nie sos. Po dodaniu duuużo większej ilości mleka ilość sosu jest wystarczająca na zrobienie lasagne. Mozarelli rzeczywiście mogłoby być więcej, ale niekoniecznie. U mnie w dużym naczyniu z podanych proporcji wyszły dwie warstwy.
odpowiedz
3675 dni temu
Najlepsza lasagne jak jadlem. Jedyna uwaga to to, zeby kupic i uzyc wiecej mozarrelli, a po drugie, sos beszamelowy nalezy zrobic mniej gesty i rowniez w wiekszej ilosci bo szybko schodzi. Oprocz tego reszta rewelacyjna i w przyrzadzaniu i w smaku.
odpowiedz
3690 dni temu
Smak nie zły, jednak konsystencja stanowczo za wodnista. Pomidorów suszonych praktycznie nie było czuć.
odpowiedz
3746 dni temu
Mniam, mniam. Troszkę konsystencja była "luźna" ale w smaku pycha. Zrobiłam z mięsem z indyka. Sos beszamelowy wyszedł bardzo gęsty więc dodałam mleka. Piekłam o 5 minut dłużej, na końcu zapiekając od góry.
odpowiedz
3858 dni temu
Drogi gościu, nie ma takiej potrzeby. Makaron obficie polany sosem zmięknie podczas pieczenia.
odpowiedz
3859 dni temu
dlaczego makaronu lasagne nie gotujemy wczesniej??
odpowiedz
3971 dni temu
Bardzo dobra Lasagne, rodzina mlaskała z zadowolenia. Tyle, że dałem więcej mleka, bo za gęsty wyszedł beszamel.
odpowiedz
3980 dni temu
Zawsze kupowałam gotową lasagne, jednak postanowiłam spróbować sama przygotować wyszła WYŚMIENITA. Dzieci prosiły o dokładkę!!!
odpowiedz
4009 dni temu
Jestem przed zrobieniem lasagne z tego przepisu ale co do makaronu to powiem ze tego z Lidla akurat się nie obgotowuje (chyba że wejdą na rynek jakieś nowe)...zresztą, na każdym opakowaniu z różnych firm jest opisany sposób użycia
odpowiedz
4015 dni temu
mega syte !!!! pycha :) !
odpowiedz
4170 dni temu
Rewelacyjnie pyszne danie i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam, szczerze!!!!
odpowiedz
4201 dni temu
bardzo dobry przepis, wszystkim bardzo smakuje,robiłam juz parę razy.POLECAM
odpowiedz
4231 dni temu
Zrobiłem koleżance,w listopadzie ub r nie do końca beszamel wyszedł mi, w lutym tego roku zrobiłem dla tej koleżanki raz jeszcze, mówiła, że wyszło idealnie:)
odpowiedz
4258 dni temu
Lazania pyszna, ale uwaga Pascala, że surowa mąka jest niezdrowa dla brzuch jak najbardziej prawdziwa. Wymieszałem na szybciocha masło z mąką i nie podsmażyłem - teraz boli mnie trochę brzuch :) (bynajmniej nie od przeżarcia :P ).
odpowiedz
4258 dni temu
Pierwsza wyszła przepyszna ;) Druga właśnie się zapieka w piekarniku i mam nadzieję, że wyjdzie rónie smaczna Polecam tak cyz inaczej :)
odpowiedz
4258 dni temu
Po prostu pyszne i nawet mi wychodzi oczym świadczą wyrazy uznania gości.
odpowiedz
4261 dni temu
Robiłam tak jak w przepisie i wyszło przepysznie! Beszamel wyszedł bardzo gęsty, ale makaron po upieczeniu był miękki (sos boloński był dość rzadki, więc on załatwił sprawę:) Polecam gorąco! Naprawdę pyszne danie :)
odpowiedz
4261 dni temu
Wszędzie widziałem i słyszałem, że robiąc sos beszamelowy dodaje sie zimne mleko zgodnie z zasadą do ciepłego dodawaj zimne a do zimnego ciepłe. Tak podaja inni znani kucharze. Tutaj Pascal dodaje gorące mleko tylko po to aby póxniej dolać zimnego z kartonu. Gdzie tu konsekwencja? Ponad to ten sos ma byc płynny jak powiedział sam Pascal a tymczasem widac wyraźnie, ze wyszła pasta beszamelowa a nie sos. Nie zaryzykowałbym przy takim wykonaniu uzyc surowych płatów makaronu.
odpowiedz
4262 dni temu
Najlepsza lasagne jaką w życiu jadłam! Pycha!!!
odpowiedz
4273 dni temu
Moja pierwsza lasagne. :) Palce lizać. :)
odpowiedz
4280 dni temu
Robię po raz drugi lasagne pana Pascala. Jest pyszna, płaty są miękkie bo nasiąkają obydwoma sosami. Pyszna, prosta i polecam.
odpowiedz
4282 dni temu
Wszystko fajnie ale sos boloński robi się na bazie pietruszki, marchewki,selera naciowego które pieczemy bez dodatku tłuszczu ciaglę pracujać drewniana lyzką, mieso mielone doprawiamy sola i pieprzem-dużo soli , dodajemy kieliszek wina do mięsa i rumienimy mieso az do momentu az sie bardzo przyrumieni , dodajemy wody , odparowujemy i tak z 3 x po 15-20min dodajemy soli , dodajemy warzywa , pomidory ,czosnek i 30-40min pyka na ogniu . Sos bolonski troche przypomina rosol gdyż tez sie go bardzo dlugo robi a w 30min to mozna zrobic cos smacznego ale co nie bedzie dzielem kulinarnym . gotowe platy jak Pan Pascal zrobil w 20-25 min w piekarniku przy takiej temp. beda twarde.
odpowiedz
4288 dni temu
Bardzo dobry i przepis. Polecam
odpowiedz
4290 dni temu
Rewelacja!!! Smakowala i mezowi i rodzicom i dziecku. Bardzo dziekuje za przepis. Plus dla Pascala :)))
odpowiedz
4300 dni temu
uwielbiam! Tak pyszne, że aż brak słów... Nigdy nie jedłam lepszej... dziękuję za przepis
odpowiedz
4301 dni temu
Nie spodziewałam się, że to danie będzie aż tak pyszne; naprawdę - rewelacja. Proste a tak dobre.
odpowiedz
4309 dni temu
pycha robiłam juz 2 razy
odpowiedz
4314 dni temu
Oj Pascal Pascal Moje Dania są lepsze !!! !!!
odpowiedz
4319 dni temu
Wyśmienita!!! Robiłam już z 4 razy :)
odpowiedz
4319 dni temu
czy makaron trzeba gotować?
odpowiedz
4319 dni temu
Polecam. Nie należę do talentów kulinarnych, ale wszystko się udało i nam smakowało!!!
odpowiedz
4368 dni temu
Pierwszy raz w życiu robiłam lasagne i wyszła REWELACYJNA :) podejrzewam, że ta potrawa będzie dość często gościć na moim stole :) MNIAM !
odpowiedz
4393 dni temu
SUPER , robilem ja juz kilka razy tak nam smakowala.... Super pomysl Lidla na przedstawianie w ten sposob... w koncu przepisy "mistrzów" na wyciagniecie reki- doslownie. i to w dobrej cenie.... Robilem i bede robil wiele dan przedstawianych przez Pascala i Karola... Dziekuje za dodanie smaku i koloru w mojej kuchni !!
odpowiedz
4397 dni temu
Przyznam szczerze, że robiłam lazanię po raz pierwszy i wyszła naprawdę smaczna! Podoba mi się ta kampania - bez wątpienia zachęca do gotowania;)
odpowiedz
4409 dni temu
Pyszna lasagne, lepszej nie jadlam:)
odpowiedz
4414 dni temu
perfekto,nigdy nie jadłem lepszego
odpowiedz
4418 dni temu
zrobilam, było łatwo, dość szybko, makaron miękki, pycha :)
odpowiedz
4418 dni temu
Witam, mam pytanie może trochę poza kulinarne, ale Pascal użył genialnej lasagnery, nie wiecie przypadkiem gdzie można taką dostać, a sama lasagne wyśmienita;) pozdrawiam
odpowiedz
4418 dni temu
Przepis super :) wyszlo idealnie - wygladalo jak na zdjeciu :) Smak swietny :) Na pewno bede korzystac z tego przepisu w przyszlosci :)
odpowiedz
4418 dni temu
super super smakowało nawet moim wybrednym dzieciom a myślałam że pomidory będą wybierać ale nic z tych rzeczy talerze wylizane będę robiła na pewno częściej
odpowiedz
4419 dni temu
wszyscy chwalą to i ja spróbuję, wygląda naprawdę smakowicie
odpowiedz
4419 dni temu
po raz kolejny pascal pojechal po bandzie, pozostawiajac daleko w tyle konurencje ;)
odpowiedz
4420 dni temu
pychota!!!!
odpowiedz
4420 dni temu
Pierwszy raz w życiu robiłam lasagne i była niesamowita, ale jak to ja trochę ulepszyłam sos-tzn pod smak mojego męża... na pewno powtórzę ten przepis bo jest rewelacyjny... w moim piekarniku piekła się prawie godzinę, ale warto było czekać na taki smak, zresztą większość przepisów Pascala zawsze do mnie trafia, pozdrawiam
odpowiedz
4421 dni temu
Przepyszna!! Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu lasagnie, wyszła pyszna, choć sos bolones troszkę za rzadki, na przyszłość będę wiedziała, że trzeba zrobić gęstszy. Poza tym REWELACJA !Polecam.
odpowiedz
4421 dni temu
przed chwilą robiłam- rewelacja:) trochę rzadka ale potrzymałam ją trochę dłużej w piekarniku i jest super:)
odpowiedz
4422 dni temu
Trzymajcie kciuki, bo jutro zamierzam wypróbować przepis:) Wygląda smakowicie!
odpowiedz
4422 dni temu
Disgusting. Stop playing with stereotypes about Italy
odpowiedz
4422 dni temu
Witaj Danuto! Wszystkiego najlepszego życzy KuchniaLidla – cieszymy się, że danie Pascala Tobie tak bardzo smakowało i polecamy spaghetti Karola – jest również przepyszne! Sto Lat.
odpowiedz
4423 dni temu
F a n t a s t y c z na !!!! To była moja pierwsza w życiu lasagne , którą zrobiłam na moje 64 urodziny. Dzięki za przepis, Pascal.
odpowiedz
4423 dni temu
Jeszcze nie jadłem,ale mam składniki i na sobote (27.10.2012) i niedziele (28.10.2012) będe gotował. Jak będzie smakować dam dalsze komentarze.
odpowiedz
4423 dni temu
Płaty makaronu lasagne wyszły półsurowe. Nie dodawałam do tej pory suszonych pomidorów ani mozarelli, ale od dziś będę . :) Za płat -1
odpowiedz
4424 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-13.html
odpowiedz
4424 dni temu
do Pana Jasia: Panie Janie, jakbym chciał zrobić oryginalny sos boloński to nie szukałbym przepisu tutaj. Panowie Pascal i Okrasa przedstawiają tutaj swoje "tuningi" pewnych potraw, które są znakomite i wyjątkowo przyznaję, iż jestem ofiarą tego pojedynku i jest mi z tym dobrze. Czekam na kolejne przepisy i oby ta kampania nigdy się nie skończyła. Pzdr.
odpowiedz
4424 dni temu
jestem na etapie robienia sosu i już wiem, że to kolejny wypas od Pascala :)
odpowiedz
4424 dni temu
Bardzo sycące
odpowiedz
4424 dni temu
Drogi Jasio, oczywiście masz rację, że sos boloński – ten oryginalny, tradycyjny, włoski – wymaga dużo czasu i cierpliwości. Wersja sosu podana przez Pascala to „wariacja na temat”. Określenie „boloński” zostało użyte bardziej na określenie rodzaju sosu (mięsny) z pomidorami, mięsa i czosnku. Niemniej jednak z wielkim szacunkiem odnosimy się do kulinarnych purystów i szanujemy bardzo to, że znasz i stosujesz prawdziwy przepis na ten sos. Dziękujemy za Twoją opinię! Pozdrawiamy KuchniaLidla.pl
odpowiedz
4424 dni temu
Przepyszna !!!! Lepszej lasagne w życiu nie jadłam! Sos jest rewelacja, makaronu nie trzeba wcześniej gotować bo dzięki temu że sos jest rzadki makaron pięknie doszedł a ten na górze się pięknie przypiekł, coś pysznego, ten sos na pewno trzeba dłużej gotować jeśli dodajesz go do spaghetti ale do tego dania kilka minut w zupełności wystarczy. p. Jaslo jakbym miała sos 3h gotować to obiad bym musiała zacząć szykować już po śniadaniu:)
odpowiedz
4424 dni temu
Bardzo lubię Wasze przepisy... ale nie z błędami :( Pomidory pelaTi jak już...
odpowiedz
4425 dni temu
Świetny przepis! Zamierzam wykorzystać przy najbliższej imprezce w domu.
odpowiedz
4425 dni temu
Kocham pana przepisy Karol Okrasa nie sięga panu da stóp!
odpowiedz
4425 dni temu
wydaje mi się, że makaron należałoby wcześniej podgotować chociaż odrobinę, nie wydaje mi się aby bez tego sam w piekarniku "doszedł"
odpowiedz
4425 dni temu
Nazywanie przez p.Pascala tego czegoś sosem bolońskim jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Gdzie bulion do tego sosu? Pomidory mają się same rozgotować a nie trzaskasz je Pan widelcem zeby było szybciej. Każdy Włoch Panu powie, że sam bulion ok 40 min a po dodaniu pomidorów jeszcze ze 3 godz...Gdzie marchew, seler naciowy? Gdzie czosnek? Zamiast suszonych prowansalskich sama bazylia. To nie sos na pizzę! Panie Paskal daj Pan spokój bo łeb rozbolał...Mówisz Pan że sos rzadki. A jaki ma być jak gotował go Pan 15 min i woda nie zdążyła odparować??? Wygląda wspaniale, ale to nie jest sos boloński. To tak jakby ktoś nasze oscypki nazwał gorgonzola.
odpowiedz
4425 dni temu
Wygląda smacznie :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie