Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania, by miało temperaturę pokojową. Po tym czasie oprósz stek z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania grilla.
Krok 1: ROZGRZEWAMY GRILL
Grill rozpalamy. Gdy uzyskamy stabilny żar, przesuwamy węgle tak, by stworzyć na grillu 2 strefy: gorącą i chłodniejszą.
Krok 2: GRILLUJEMY STEKI
Mięso wykładamy na ruszt w najgorętsze miejsce grilla i grillujemy z jednej strony: ok. 2-3 minut (jeśli chcemy uzyskać krwisty stek) lub ok. 4-5 minut (jeśli zależy nam na średnio wysmażonym steku). Stek odwracamy i grillujemy ok. 2-4 minut, a następnie odkładamy w chłodniejszą strefę grilla.
Krok 3: PODAJEMY STEKI
Na wierzch steków wykładamy po 1 łyżce masła. Steki oprószamy z wierzchu solą gruboziarnistą.
Zobacz podobne
przepisy
Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
- Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Marynowane pieczarki
- Szaszłyki bałkańskie
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Stek z jelenia
- Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Tajskie szaszłyki z indyka
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Wegański pasztet z pieczarek
- Wegańska kiełbasa z grilla
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Kalarepa faszerowana grochem
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Marynata grillowa do ryby
- Risotto z kurczakiem
- Zielona pasta jajeczna
- Świąteczne bałwanki
- Sos aioli
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Lody truskawkowo-bazyliowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)