
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania, by miało temperaturę pokojową. Po tym czasie oprósz stek z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania grilla.
Krok 1: ROZGRZEWAMY GRILL
Grill rozpalamy. Gdy uzyskamy stabilny żar, przesuwamy węgle tak, by stworzyć na grillu 2 strefy: gorącą i chłodniejszą.
Krok 2: GRILLUJEMY STEKI
Mięso wykładamy na ruszt w najgorętsze miejsce grilla i grillujemy z jednej strony: ok. 2-3 minut (jeśli chcemy uzyskać krwisty stek) lub ok. 4-5 minut (jeśli zależy nam na średnio wysmażonym steku). Stek odwracamy i grillujemy ok. 2-4 minut, a następnie odkładamy w chłodniejszą strefę grilla.
Krok 3: PODAJEMY STEKI
Na wierzch steków wykładamy po 1 łyżce masła. Steki oprószamy z wierzchu solą gruboziarnistą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)