Grillowany stek z jelenia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill

Przygotuj wcześniej:

Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania, by miało temperaturę pokojową. Po tym czasie oprósz stek z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania grilla.

Krok 1: ROZGRZEWAMY GRILL

Grill rozpalamy. Gdy uzyskamy stabilny żar, przesuwamy węgle tak, by stworzyć na grillu 2 strefy: gorącą i chłodniejszą.

Krok 2: GRILLUJEMY STEKI

Mięso wykładamy na ruszt w najgorętsze miejsce grilla i grillujemy z jednej strony: ok. 2-3 minut (jeśli chcemy uzyskać krwisty stek) lub ok. 4-5 minut (jeśli zależy nam na średnio wysmażonym steku). Stek odwracamy i grillujemy ok. 2-4 minut, a następnie odkładamy w chłodniejszą strefę grilla.

Krok 3: PODAJEMY STEKI

Na wierzch steków wykładamy po 1 łyżce masła. Steki oprószamy z wierzchu solą gruboziarnistą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!