
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania, by miało temperaturę pokojową. Po tym czasie oprósz stek z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania grilla.
Krok 1: ROZGRZEWAMY GRILL
Grill rozpalamy. Gdy uzyskamy stabilny żar, przesuwamy węgle tak, by stworzyć na grillu 2 strefy: gorącą i chłodniejszą.
Krok 2: GRILLUJEMY STEKI
Mięso wykładamy na ruszt w najgorętsze miejsce grilla i grillujemy z jednej strony: ok. 2-3 minut (jeśli chcemy uzyskać krwisty stek) lub ok. 4-5 minut (jeśli zależy nam na średnio wysmażonym steku). Stek odwracamy i grillujemy ok. 2-4 minut, a następnie odkładamy w chłodniejszą strefę grilla.
Krok 3: PODAJEMY STEKI
Na wierzch steków wykładamy po 1 łyżce masła. Steki oprószamy z wierzchu solą gruboziarnistą.
Zobacz podobne
przepisy
Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Zobacz przepisy
na lato
- Jajka na miękko
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kiszka ziemniaczana
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Krem ziemniaczany
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Kotlety jajeczne
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Jajecznica na 3 sposoby
- Guacamole
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)