Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania, by miało temperaturę pokojową. Po tym czasie oprósz stek z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania grilla.
Krok 1: ROZGRZEWAMY GRILL
Grill rozpalamy. Gdy uzyskamy stabilny żar, przesuwamy węgle tak, by stworzyć na grillu 2 strefy: gorącą i chłodniejszą.
Krok 2: GRILLUJEMY STEKI
Mięso wykładamy na ruszt w najgorętsze miejsce grilla i grillujemy z jednej strony: ok. 2-3 minut (jeśli chcemy uzyskać krwisty stek) lub ok. 4-5 minut (jeśli zależy nam na średnio wysmażonym steku). Stek odwracamy i grillujemy ok. 2-4 minut, a następnie odkładamy w chłodniejszą strefę grilla.
Krok 3: PODAJEMY STEKI
Na wierzch steków wykładamy po 1 łyżce masła. Steki oprószamy z wierzchu solą gruboziarnistą.
Zobacz podobne
przepisy
Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)