
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rękaw do pieczenia mięsa
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- praskę do czosnku
- moździerz
- folię spożywczą
Przygotuj wcześniej:
Kolorowy pieprz i owoce jałowca rozetrzyj w moździerzu tak, by przyprawy nie były zbyt drobno zmielone. Wino i ocet połącz w misce. Dodaj roztarte przyprawy. Stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając, by marynata się nie rozwarstwiła. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Udziec przełóż do marynaty, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i wstaw udziec do lodówki na kolejne 24 godziny.
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z SARNY
Mięso o temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa razem z marynatą. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 3-4 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z SARNY
Upieczony udziec przekładamy na deskę i odstawiamy, by mięso chwilę odpoczęło. Z wierzchu oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżym rozmarynem. Gdy mięso lekko przestygnie, kroimy je na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Zobacz przepisy
na święta
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
42 dni temu
Przetestowałem. Bardzo smaczne. Żeby mięso było kruche warto na jedną dobę przed rozpoczęciem marynowania wymoczyć je w mleku lub maślance. Ważna rzecz: mięso umyć w wodzie dopiero przed samym marynowaniem. Woda po prostu psuje dziczyznę.
odpowiedz
419 dni temu
Gorszego przepisu nie widziałem!! Totalna porażka!!
odpowiedz
414 dni temu
A co z nim jest nie tak?
1144 dni temu
A sol ? To niby kiedy ?
odpowiedz
1144 dni temu
W przepisie został użyty kolorowy pieprz. Jeśli chcesz użyć także soli dodaj ją do moździerza razem z innymi przyprawami.
1359 dni temu
Ten przepis to porażka, zrobiłem dokładnie według niego i wyciągnąłem suchy wiór z piekarnika. Nie pomyślałem, tylko zaufałem a i tak piekłem tylko 3h 20 min. Jak można tak długo w 150 st. piec 0,5 kg mięsa?? Zmarnowałem ładny kawałek sarny.
odpowiedz
42 dni temu
Ja piekłem zgodnie z przepisem i w rękawie - nic się nie przypaliło. Jedna tylko uwaga: 0,5 kg nie wystarczy na 6 osób, najwyżej na 3. U mnie 6 osób (5 dorosłych i jedno dziecko) zjadło 1,9 kg (ważone w stanie surowym, po upieczeniu wyjdzie znacznie mniej).