Udziec z sarny pieczony w rękawie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rękaw do pieczenia mięsa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • praskę do czosnku
  • moździerz
  • folię spożywczą

Przygotuj wcześniej:

Kolorowy pieprz i owoce jałowca rozetrzyj w moździerzu tak, by przyprawy nie były zbyt drobno zmielone. Wino i ocet połącz w misce. Dodaj roztarte przyprawy. Stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając, by marynata się nie rozwarstwiła. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Udziec przełóż do marynaty, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i wstaw udziec do lodówki na kolejne 24 godziny. 

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.

Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z SARNY

Mięso o temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa razem z marynatą. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 3-4 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z SARNY

Upieczony udziec przekładamy na deskę i odstawiamy, by mięso chwilę odpoczęło. Z wierzchu oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżym rozmarynem. Gdy mięso lekko przestygnie, kroimy je na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    155 dni temu
    Ten przepis to porażka, zrobiłem dokładnie według niego i wyciągnąłem suchy wiór z piekarnika. Nie pomyślałem, tylko zaufałem a i tak piekłem tylko 3h 20 min. Jak można tak długo w 150 st. piec 0,5 kg mięsa?? Zmarnowałem ładny kawałek sarny.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!