Stek z udźca jelenia z rozmarynem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik nagrzany do temp. 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Pieprz rozetrzyj w moździerzu, by był lekko rozdrobniony. Połącz go w misce z olejem, sosem sojowym i solą.

Udziec włóż do marynaty. Dokładnie rozprowadź ją po całym mięsie i odstaw miskę do lodówki na minimum 5 godzin.

KROK 1: PIECZEMY STEK

Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut.


KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BLUE CHEESE

Gorgonzolę drobno kruszymy i łączymy w miseczce z masłem. Przekładamy na wyjęty z piekarnika, gorący stek. Rozprowadzamy dokładnie łyżką po całym mięsie i odstawiamy całość na ok. 5 minut, by stek wchłonął.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!