Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Pieprz rozetrzyj w moździerzu, by był lekko rozdrobniony. Połącz go w misce z olejem, sosem sojowym i solą.
Udziec włóż do marynaty. Dokładnie rozprowadź ją po całym mięsie i odstaw miskę do lodówki na minimum 5 godzin.
KROK 1: PIECZEMY STEK
Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BLUE CHEESE
Gorgonzolę drobno kruszymy i łączymy w miseczce z masłem. Przekładamy na wyjęty z piekarnika, gorący stek. Rozprowadzamy dokładnie łyżką po całym mięsie i odstawiamy całość na ok. 5 minut, by stek wchłonął.
Zobacz podobne
przepisy
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)