Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- łyżkę do wykrawania kulek z owoców
Krok 1: Zagotowujemy kisiel
Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Dodajemy maliny i arbuza do kisielu
Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.
Krok 3: Dekorujemy kisiel serkiem waniliowym
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!
Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
Chyba nie ma osoby, która nigdy nie jadła kisielu. Obecnie najpopularniejszym wariantem jest ten zrobiony z owoców, choć w przeszłości smakołyk ten miał inne oblicze! My proponujemy dzisiaj domowy kisiel z dodatkiem soczystych owoców, którym zachwycisz wszystkich dorosłych domowników.
Kisiel – skąd tak naprawdę się wziął?
Jeśli myślisz o tej przekąsce, z pewnością w pierwszej kolejności przychodzi Ci do głowy słodki deser z kisielu. Dawniej kisiel był jednak rodzajem zupy przyrządzanej najpierw z potłuczonego i zakwaszonego ziarna, później z zakwaszonego rozczynu otrębów lub mąki owsianej. Całość, jak sama nazwa wskazuje, kisiła się. Zupa ta stała się w przyszłości… żurem, a miano kisielu zyskał właśnie słodki deser. Inne warianty to kisiel warzywny, mleczny czy zbożowy. W naszym przepisie wykorzystaliśmy wiele świeżych owoców, dzięki czemu deser z kisielem sprawdzi się idealnie jako szybka przekąska, szczególnie podczas ciepłych dni.
Ten przysmak nie powstałby, gdyby nie dodatek mąki ziemniaczanej. Tak nie było jednak zawsze – użycie tej mąki rozpowszechniło się dopiero w XIX wieku. My proponujemy przyjemnie słodki kisiel waniliowy, który jednak nie będzie mdły dzięki dużej ilości owoców. Taki deser lub podwieczorek ucieszy podniebienia dorosłych smakoszy. Deser z kisielem i jogurtem to doskonała przekąska na leniwe, niedzielne popołudnie.
Jak zrobić kisiel? Wypróbuj nasz przepis
Jakich akcesoriów będziesz potrzebować? Większość rzeczy to sprzęty dostępne w każdej kuchni. Jedynie łyżka do wykrawania kulek z owoców jest mniej popularnym akcesorium.
Jak przygotować kisiel owocowy? Umyj i wydryluj wiśnie, oczyść, obierz i pokrój rabarbar, obierz z szypułek porzeczki, pokrój truskawki. Zagotuj też wino z cukrem, dodaj wiśnie i rabarbar, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu i dodaj po pewnym czasie porzeczki. Zagęść kisiel mąką ziemniaczaną, dodaj truskawki, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Następnie możesz dołożyć do deseru maliny i arbuza oraz dosłodzić cukrem pudrem według uznania. Przed Tobą jeszcze jeden etap, czyli udekorowanie przysmaku serkiem waniliowym. Wystarczy, że śmietankowy serek wymieszasz ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii lub sięgniesz po gotowy serek waniliowy marki Pilos Jak widzisz, to bardzo prosty do przyrządzenia kisiel z owocami. Czas przygotowania to nieco ponad godzina, jednak nie poświęcisz go w całości na pracę – pamiętaj też o czasie koniecznym na ostygnięcie i chłodzenie deseru.
Jeśli lubisz słodsze i bardziej treściwe smaki, zdecyduj się na kisiel ze śmietaną zamiast z serkiem. Możesz też wykorzystać przepis jako część większych deserów, wykorzystując go jako składnik kremu do ciasta. Nie dość, że zafundujesz w ten sposób domownikom lub gościom prawdziwą ucztę dla kubków smakowych, zadbasz jednocześnie o aspekt wizualny – każdy przecież wie, że w dużej mierze je się oczami!
Kisiel owocowy w różnych odsłonach
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić kisiel, musisz pamiętać, że pewne uniwersalne wskazówki pomogą Ci w stworzeniu bazy tego przysmaku – to Ty jednak zdecydujesz o tym, jakich dodatków użyjesz. Możesz też modyfikować proporcje składników w zależności od oczekiwanego poziomu słodkości czy konsystencji deseru.
Jeśli lubisz wyraziste, owocowe smaki, zdecyduj się na kisiel z wiśni. Najlepiej będzie, jeśli dodasz do niego kawałki świeżych owoców. Poza sezonem przygotujesz też pyszny kisiel domowy z soku. Proporcje dobierz pod kątem tego, jak mocnego smaku owoców oczekujesz.
Kuszą Cię leśne smaki? Sięgnij po jagody! Ten deser będzie miał ciekawy, wyrazisty kolor. Pamiętaj, że łatwiej jest się nim pobrudzić – podczas przygotowywania załóż lepiej fartuch, ponieważ plamy mogą być trudne do sprania z ubrań! Zdecyduj się na podanie kisielu w przezroczystych pucharkach, aby lepiej wyeksponować jego walory wizualne.
To tylko kilka inspiracji, dzięki którym przyrządzisz smakowity kisiel. Jak zrobić inne desery z jego dodatkiem? Możesz np. wymieszać go z galaretką lub budyniem. Próbuj różnych opcji – ten niepozorny smakołyk daje wbrew pozorom duże pole do kulinarnych popisów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Brownie z espresso i wiśnią
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Koktajl z czerwonych pomarańczy
- Smoothie „Energia”
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Ogórki w stylu kozackim
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Sałatka z topinamburem
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)