Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • łyżkę do wykrawania kulek z owoców 

Krok 1: Zagotowujemy kisiel

Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.

Krok 2: Dodajemy maliny i arbuza do kisielu

Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.

Krok 3: Dekorujemy kisiel serkiem waniliowym

Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Chyba nie ma osoby, która nigdy nie jadła kisielu. Obecnie najpopularniejszym wariantem jest ten zrobiony z owoców, choć w przeszłości smakołyk ten miał inne oblicze! My proponujemy dzisiaj domowy kisiel z dodatkiem soczystych owoców, którym zachwycisz wszystkich dorosłych domowników.

Kisiel – skąd tak naprawdę się wziął?

Jeśli myślisz o tej przekąsce, z pewnością w pierwszej kolejności przychodzi Ci do głowy słodki deser z kisielu. Dawniej kisiel był jednak rodzajem zupy przyrządzanej najpierw z potłuczonego i zakwaszonego ziarna, później z zakwaszonego rozczynu otrębów lub mąki owsianej. Całość, jak sama nazwa wskazuje, kisiła się. Zupa ta stała się w przyszłości… żurem, a miano kisielu zyskał właśnie słodki deser. Inne warianty to kisiel warzywny, mleczny czy zbożowy. W naszym przepisie wykorzystaliśmy wiele świeżych owoców, dzięki czemu deser z kisielem sprawdzi się idealnie jako szybka przekąska, szczególnie podczas ciepłych dni.

Ten przysmak nie powstałby, gdyby nie dodatek mąki ziemniaczanej. Tak nie było jednak zawsze – użycie tej mąki rozpowszechniło się dopiero w XIX wieku. My proponujemy przyjemnie słodki kisiel waniliowy, który jednak nie będzie mdły dzięki dużej ilości owoców. Taki deser lub podwieczorek ucieszy podniebienia dorosłych smakoszy. Deser z kisielem i jogurtem to doskonała przekąska na leniwe, niedzielne popołudnie.

Jak zrobić kisiel? Wypróbuj nasz przepis

Jakich akcesoriów będziesz potrzebować? Większość rzeczy to sprzęty dostępne w każdej kuchni. Jedynie łyżka do wykrawania kulek z owoców jest mniej popularnym akcesorium.

Jak przygotować kisiel owocowy? Umyj i wydryluj wiśnie, oczyść, obierz i pokrój rabarbar, obierz z szypułek porzeczki, pokrój truskawki. Zagotuj też wino z cukrem, dodaj wiśnie i rabarbar, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu i dodaj po pewnym czasie porzeczki. Zagęść kisiel mąką ziemniaczaną, dodaj truskawki, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Następnie możesz dołożyć do deseru maliny i arbuza oraz dosłodzić cukrem pudrem według uznania. Przed Tobą jeszcze jeden etap, czyli udekorowanie przysmaku serkiem waniliowym. Wystarczy, że śmietankowy serek wymieszasz ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii lub sięgniesz po gotowy serek waniliowy marki Pilos Jak widzisz, to bardzo prosty do przyrządzenia kisiel z owocami. Czas przygotowania to nieco ponad godzina, jednak nie poświęcisz go w całości na pracę – pamiętaj też o czasie koniecznym na ostygnięcie i chłodzenie deseru.

Jeśli lubisz słodsze i bardziej treściwe smaki, zdecyduj się na kisiel ze śmietaną zamiast z serkiem. Możesz też wykorzystać przepis jako część większych deserów, wykorzystując go jako składnik kremu do ciasta. Nie dość, że zafundujesz w ten sposób domownikom lub gościom prawdziwą ucztę dla kubków smakowych, zadbasz jednocześnie o aspekt wizualny – każdy przecież wie, że w dużej mierze je się oczami!

Kisiel owocowy w różnych odsłonach

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić kisiel, musisz pamiętać, że pewne uniwersalne wskazówki pomogą Ci w stworzeniu bazy tego przysmaku – to Ty jednak zdecydujesz o tym, jakich dodatków użyjesz. Możesz też modyfikować proporcje składników w zależności od oczekiwanego poziomu słodkości czy konsystencji deseru.

Jeśli lubisz wyraziste, owocowe smaki, zdecyduj się na kisiel z wiśni. Najlepiej będzie, jeśli dodasz do niego kawałki świeżych owoców. Poza sezonem przygotujesz też pyszny kisiel domowy z soku. Proporcje dobierz pod kątem tego, jak mocnego smaku owoców oczekujesz.

Kuszą Cię leśne smaki? Sięgnij po jagody! Ten deser będzie miał ciekawy, wyrazisty kolor. Pamiętaj, że łatwiej jest się nim pobrudzić – podczas przygotowywania załóż lepiej fartuch, ponieważ plamy mogą być trudne do sprania z ubrań! Zdecyduj się na podanie kisielu w przezroczystych pucharkach, aby lepiej wyeksponować jego walory wizualne.

To tylko kilka inspiracji, dzięki którym przyrządzisz smakowity kisiel. Jak zrobić inne desery z jego dodatkiem? Możesz np. wymieszać go z galaretką lub budyniem. Próbuj różnych opcji –  ten niepozorny smakołyk daje wbrew pozorom duże pole do kulinarnych popisów!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!