Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 170°C (lub piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 160°C)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Dno tortownicy smarujemy odrobiną masła i układamy na nim wycięte z papieru do pieczenia koło. Białka oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylek) i wlewamy białka. Następnie wsypujemy cukier i całość ubijamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / prędkość 4.
KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z ŻÓŁTKAMI
Do ubitych białek, z włączonym programem gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / prędkość 2, przez otwór w pokrywie termorobota stopniowo dodajemy żółtka.
KROK 4: ŁĄCZYMY JAJKA Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI
Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2. Następnie prędkość zwiększamy do 3 i mieszamy składniki przez kolejne 10 sekund.
KROK 5: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Przez otwór w pokrywie wlewamy olej i wodę i mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2. Następnie z termorobota wyjmujemy nasadkę mieszającą.
WSKAZÓWKA! Na tym etapie, zależnie od smaku tortu, który mamy w planach, możemy dodać odrobinę cukru waniliowego lub skórki otartej z cytrusów.
KROK 6: PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto za pomocą szpatułki przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
WSKAZÓWKA! Przed wyjęciem ciasta możemy sprawdzić, czy jest gotowe, za pomocą długiej wykałaczki.
KROK 7: STUDZIMY BISZKOPT
Upieczony biszkopt studzimy przez ok. 15 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie wyjmujemy i studzimy przez kolejne 40 minut. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy do góry dnem na kawałek papieru do pieczenia.
WSKAZÓWKI:
1. Aby dobrze się kroił, biszkopt należy upiec min. 1 dzień przed planowanym składaniem tortu.
2. Gotowy biszkopt można przechowywać przez ok. 4-5 dni w lodówce, zawinięty w folię spożywczą.
Zobacz podobne
przepisy
Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.
Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)