Wilgotny biszkopt z olejem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • sitko o drobnych oczkach
  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 170°C (lub piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 160°C)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Dno tortownicy smarujemy odrobiną masła i układamy na nim wycięte z papieru do pieczenia koło. Białka oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylek) i wlewamy białka. Następnie wsypujemy cukier i całość ubijamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / prędkość 4.

KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z ŻÓŁTKAMI

Do ubitych białek, z włączonym programem gotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / prędkość 2, przez otwór w pokrywie termorobota stopniowo dodajemy żółtka.

KROK 4: ŁĄCZYMY JAJKA Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI

Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2. Następnie prędkość zwiększamy do 3 i mieszamy składniki przez kolejne 10 sekund.

KROK 5: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Przez otwór w pokrywie wlewamy olej i wodę i mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2. Następnie z termorobota wyjmujemy nasadkę mieszającą.

WSKAZÓWKA! Na tym etapie, zależnie od smaku tortu, który mamy w planach, możemy dodać odrobinę cukru waniliowego lub skórki otartej z cytrusów.

KROK 6: PIECZEMY BISZKOPT

Gotowe ciasto za pomocą szpatułki przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.

WSKAZÓWKA! Przed wyjęciem ciasta możemy sprawdzić, czy jest gotowe, za pomocą długiej wykałaczki.

KROK 7: STUDZIMY BISZKOPT

Upieczony biszkopt studzimy przez ok. 15 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie wyjmujemy i studzimy przez kolejne 40 minut. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy do góry dnem na kawałek papieru do pieczenia.

WSKAZÓWKI:

1. Aby dobrze się kroił, biszkopt należy upiec min. 1 dzień przed planowanym składaniem tortu.

2. Gotowy biszkopt można przechowywać przez ok. 4-5 dni w lodówce, zawinięty w folię spożywczą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!