
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- tortownicę o średnicy ok. 23 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, cukier, masło i sól. Składniki rozdrabniamy, aż będą przypominały kruszonkę – wykorzystujemy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy jogurt grecki i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.
KROK 2: UGNIATAMY CIASTO
Połączone składniki wyrabiamy, używając programu ugniatanie / ciasto twarde / 1 minuta. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
KROK 3: UBIJAMY BEZĘ
Do czystego pojemnika miksującego zakładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka). Następnie do misy dodajemy białka i ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Na koniec ubijania przez otwór w pokrywie do pojemnika stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i oprószamy cynamonem. Ok. ¾ ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy je na dno tortownicy. Następnie na spód nakładamy bezę i śliwki. Na koniec ścieramy pozostałe kruche ciasto na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na tortownicę. Ciasto pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)