Minibezy wielkanocne z kremem mango
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • rękaw cukierniczy (można pominąć i uformować bezy łyżką)
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 140°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BEZY

Białka jaj oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Gdy piana zacznie rosnąć, dodajemy cukier partiami (po jednej czubatej łyżce co 60 sekund). Ubijamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę.

WSKAZÓWKA! Jeśli zależy nam na białych bezach, możemy dodać 1 łyżkę soku z cytryny.

KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY BEZY

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 8 cm (powinno ich wyjść 10-12). Bezy przekładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy je przez ok. 2 godziny, zaglądając od czasu do czasu. W razie gdyby bezy się rumieniły, zmniejszamy temp. o 10°C.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mascarpone, śmietankę, przecier z mango oraz cukier puder miksujemy na gładki, jednolity krem.

KROK 4: SKŁADAMY BEZY

Przestudzone bezy napełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy dekoracjami cukrowymi według uznania. Bezy podajemy po kilku godzinach, gdy stwardnieją, a krem stężeje.

WSKAZÓWKA! Dekorując bezy na Wielkanoc, pamiętajmy, że warto wykorzystać ozdoby wielkanocne marki Belbake.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!