
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- rękaw cukierniczy (można pominąć i uformować bezy łyżką)
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 140°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BEZY
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Gdy piana zacznie rosnąć, dodajemy cukier partiami (po jednej czubatej łyżce co 60 sekund). Ubijamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę.
WSKAZÓWKA! Jeśli zależy nam na białych bezach, możemy dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY BEZY
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 8 cm (powinno ich wyjść 10-12). Bezy przekładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy je przez ok. 2 godziny, zaglądając od czasu do czasu. W razie gdyby bezy się rumieniły, zmniejszamy temp. o 10°C.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone, śmietankę, przecier z mango oraz cukier puder miksujemy na gładki, jednolity krem.
KROK 4: SKŁADAMY BEZY
Przestudzone bezy napełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy dekoracjami cukrowymi według uznania. Bezy podajemy po kilku godzinach, gdy stwardnieją, a krem stężeje.
WSKAZÓWKA! Dekorując bezy na Wielkanoc, pamiętajmy, że warto wykorzystać ozdoby wielkanocne marki Belbake.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Gruszki w syropie
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Sałatka gyros
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)