
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
• foremkę silikonową (o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm)
• mikser
• miska
• ozdoby cukrowe Belbake
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Masło roztapiamy w garnku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut. Następnie wbijamy jajka i ubijamy całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy krem orzechowo-pistacjowy, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
KROK 2: PIECZEMY BABKĘ
Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu, góra-dół). Gotową masę przelewamy do dokładnie umytej i osuszonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut (aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a następnie dodajemy krem orzechowo-pistacjowy. Całość dokładnie mieszamy, tworząc gładką polewę.
KROK 4: DEKORUJEMY BABKĘ
Przestudzoną babkę polewamy przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy ją posiekanymi pistacjami i cukrowymi dekoracjami Belbake.
WSKAZÓWKA! Babka będzie smakować jeszcze lepiej po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)