Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- trzepaczkę
- 4 foremki (po ok. 150 ml każda)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZYKUJEMY FOREMKI
Lekko natłuszczamy foremki i wykładamy je folią spożywczą.
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANĘ I ŻÓŁTKA
Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną, aż masa stanie się jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Delikatnie mieszamy ubite żółtka z kremem pistacjowym Deluxe, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Całość dokładnie łączymy.
KROK 4: MROZIMY MASĘ
Przelewamy przygotowaną masę do foremek, przykrywamy i zamrażamy przez co najmniej 6 godzin.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Kruszymy czekoladowe herbatniki Deluxe z pistacjami, a następnie myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek i kroimy owoce w cienkie plasterki.
KROK 6: OZDABIAMY DESER
Na czterech płaskich talerzach układamy plasterki truskawek. Wyjmujemy parfait z foremek, zdejmujemy folię spożywczą i układamy je na truskawkach. Skrapiamy miodem, posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi pistacjami. Na koniec dekorujemy miętą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)