Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śmietankę zagotowujemy. Żółtko i cukier puder ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietankę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, dodajemy do smaku ocet balsamiczny. Przelewamy do prostokątnej formy (ok. 20 cm) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i cukrem wanilinowym i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Parfait wyjmujemy z formy, folię usuwamy, parfait kroimy w plastry. Podajemy z morelami.
Wskazówka: parfait będzie smakował szczególnie dobrze, jeśli użyjemy octu balsamicznego Deluxe z jabłkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)