Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śmietankę zagotowujemy. Żółtko i cukier puder ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietankę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, dodajemy do smaku ocet balsamiczny. Przelewamy do prostokątnej formy (ok. 20 cm) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i cukrem wanilinowym i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Parfait wyjmujemy z formy, folię usuwamy, parfait kroimy w plastry. Podajemy z morelami.
Wskazówka: parfait będzie smakował szczególnie dobrze, jeśli użyjemy octu balsamicznego Deluxe z jabłkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!
Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)