Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot wielofunkcyjny, mikser lub blender z końcówką do ubijania
  • prostokątną foremkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Napój migdałowy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozdrobnioną masę marcepanową i mieszamy, aż rozpuści się w napoju. Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2: UBIJAMY OSOBNO BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ

Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy), a następnie ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z dodatkiem cynamonu i ziarenek z laski wanilii na jasny, gęsty krem.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ PARFAIT

Ubite żółtka delikatnie łączymy z przestudzonym napojem migdałowym z masą marcepanową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

Do masy jajeczno-marcepanowej dodajemy naprzemiennie ubitą śmietanę i pianę z białek. Na sam koniec dodajemy mak. Całość mieszamy.

Krok 4: MROZIMY PARFAIT

Masę przelewamy do prostokątnej foremki (lub do 4 małych prostokątnych foremek) i odstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, by deser się zestalił.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W rondelku zagotowujemy czerwone wino z sokiem pomarańczowym i 2 łyżkami marmolady figowej. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 6: PODAJEMY DESER

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie zanurzamy w sosie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Na każdym talerzu rozprowadzamy sos z grzanego wina. Na warstwie sosu układamy marcepanowo-makowe parfait.

WSKAZÓWKA! Jeśli korzystasz z większej formy, pokrój zmrożone parfait na 4 mniejsze kawałki. Jeśli wykorzystujesz mniejsze prostokątne foremki, zanurz ich spód w ciepłej wodzie, by łatwiej wyjąć gotowe parfait.

Na każdym talerzu obok parfait układamy gruszki w winie. Deser dekorujemy pokruszonymi kruchymi ciasteczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!