Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot wielofunkcyjny, mikser lub blender z końcówką do ubijania
- prostokątną foremkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Napój migdałowy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozdrobnioną masę marcepanową i mieszamy, aż rozpuści się w napoju. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2: UBIJAMY OSOBNO BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ
Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy), a następnie ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z dodatkiem cynamonu i ziarenek z laski wanilii na jasny, gęsty krem.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ PARFAIT
Ubite żółtka delikatnie łączymy z przestudzonym napojem migdałowym z masą marcepanową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Do masy jajeczno-marcepanowej dodajemy naprzemiennie ubitą śmietanę i pianę z białek. Na sam koniec dodajemy mak. Całość mieszamy.
Krok 4: MROZIMY PARFAIT
Masę przelewamy do prostokątnej foremki (lub do 4 małych prostokątnych foremek) i odstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, by deser się zestalił.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W rondelku zagotowujemy czerwone wino z sokiem pomarańczowym i 2 łyżkami marmolady figowej. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 6: PODAJEMY DESER
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie zanurzamy w sosie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na każdym talerzu rozprowadzamy sos z grzanego wina. Na warstwie sosu układamy marcepanowo-makowe parfait.
WSKAZÓWKA! Jeśli korzystasz z większej formy, pokrój zmrożone parfait na 4 mniejsze kawałki. Jeśli wykorzystujesz mniejsze prostokątne foremki, zanurz ich spód w ciepłej wodzie, by łatwiej wyjąć gotowe parfait.
Na każdym talerzu obok parfait układamy gruszki w winie. Deser dekorujemy pokruszonymi kruchymi ciasteczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Crème brûlée piña colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!
Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Torcik serowy à la tiramisu
- Deser cassata alla siciliana
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Kokosowa panna cotta
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
- Tort sushi
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Zielone tosty francuskie
- Kule lodowe z niespodzianką
- Sos tzatziki
- Wegański bekon z tempehu
- Tornado dog
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Strucla makowa
- Wegetariańskie hot dogi
- Lody truskawkowo-miętowe
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)