Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 4 kokilki,
- sitko,
- blachę z rantem,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C (z termoobiegiem),
- palnik cukierniczy.
KROK 1: Przygotowujemy masę
Ananas obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomijając łykowaty środek. Połowę układamy na dnie 4 kokilek. Śmietankę wraz z musem kokosowym podgrzewamy do temperatury około 80°C (nie zagotowujemy). Żółtka ucieramy delikatnie z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy do żółtek podgrzaną śmietankę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kokilek.
KROK 2: Pieczemy deser
Naczynia z deserem układamy na blasze. Zalewamy ciepła woda do 2/3 wysokości kokilek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100°C mniej więcej przez 25 minut. Deser wyciągamy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki, by się dobrze schłodził.
KROK 3: Podajemy deser
Wierzch deseru posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Podajemy z reszta ananasa i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!
Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Tort czekoladowo-kawowy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Sernik czekoladowy
- Gulasz z jelenia
- Jaglany crème brûlée
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Trufle z wróżbą
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- NALEWKA WIŚNIOWA
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa buraczkowa
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Lunchbox dla dzieci
- Aromatyczna strucla serowa
- Arancini - kulki ryżowe
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pizza rzymska
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Tartaletki limonkowe
- Sernik limonkowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2026 dni temu
Czy zamiast musu kokosowego można dać olej kokosowy? Lub stała cześć mleka kokosowego?
odpowiedz
2026 dni temu
Możesz dodać stałą część mleczka kokosowego, jednak smakowo nie zastąpi to musu. Mus kokosowy jest intensywny w swoim smaku.