Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- małe foremki żaroodporne
- duże naczynie żaroodporne
- palnik
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Siekamy trawę cytrynową
Trawę cytrynową oczyszczamy. 1 łyżeczkę miękkiego wnętrza drobno siekamy, mieszamy z 1/3 cukru i odstawiamy pod przykryciem. Pozostałą trawę cytrynową grubo siekamy i zagotowujemy z mlekiem i śmietanką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę
2 jajka oraz 1 żółtko roztrzepujemy wraz z pozostałym cukrem. Dodajemy mieszankę śmietany, przelewając ją przez sitko i mieszając. Masę przelewamy do 4 żaroodpornych foremek (po 100-125 ml) i wszystkie umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Dolewamy tyle gorącej wody, aby foremki były w niej zanurzone do 2/3 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150°C przez ok. 35 minut.
Krok 3: Gotujemy wiśnie
Imbir obieramy i siekamy. Zagotowujemy z rozmrożonymi wiśniami i cukrem. Gotujemy przez 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z amaretto na gładką masę, dodajemy do wiśni i gotujemy przez ok. 1 minutę, aż zgęstnieje. Studzimy.
Krok 4: Karmelizujemy cukier
Foremki z crème brûlée wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem wierzch crème brûlée posypujemy równomiernie cukrem z trawą cytrynową i krótko karmelizujemy palnikiem. Studzimy przez chwilę, a następnie dekorujemy sosem wiśniowym.
Wskazówka: Crème brûlée możemy również karmelizować pod rozgrzanym grillem w piekarniku – najlepiej zostańmy wtedy przy piekarniku i uważajmy, aby crème brûlée nie ściemniał zbyt mocno.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!
Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kokosowa zupa curry z marchewką
- Faszerowana feta
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Tacos z tuńczykiem
- Jaglany crème brûlée
- Paella z karkówką
- Kiszonka orientalna
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Crème brûlée piña colada
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Ocet morelowy
- Muffiny omletowe
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Ciasto z profiterolkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Domowe lody szparagowe
- DESER SZAMPAŃSKI
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)