Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- małe foremki żaroodporne
- duże naczynie żaroodporne
- palnik
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Siekamy trawę cytrynową
Trawę cytrynową oczyszczamy. 1 łyżeczkę miękkiego wnętrza drobno siekamy, mieszamy z 1/3 cukru i odstawiamy pod przykryciem. Pozostałą trawę cytrynową grubo siekamy i zagotowujemy z mlekiem i śmietanką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę
2 jajka oraz 1 żółtko roztrzepujemy wraz z pozostałym cukrem. Dodajemy mieszankę śmietany, przelewając ją przez sitko i mieszając. Masę przelewamy do 4 żaroodpornych foremek (po 100-125 ml) i wszystkie umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Dolewamy tyle gorącej wody, aby foremki były w niej zanurzone do 2/3 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150°C przez ok. 35 minut.
Krok 3: Gotujemy wiśnie
Imbir obieramy i siekamy. Zagotowujemy z rozmrożonymi wiśniami i cukrem. Gotujemy przez 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z amaretto na gładką masę, dodajemy do wiśni i gotujemy przez ok. 1 minutę, aż zgęstnieje. Studzimy.
Krok 4: Karmelizujemy cukier
Foremki z crème brûlée wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem wierzch crème brûlée posypujemy równomiernie cukrem z trawą cytrynową i krótko karmelizujemy palnikiem. Studzimy przez chwilę, a następnie dekorujemy sosem wiśniowym.
Wskazówka: Crème brûlée możemy również karmelizować pod rozgrzanym grillem w piekarniku – najlepiej zostańmy wtedy przy piekarniku i uważajmy, aby crème brûlée nie ściemniał zbyt mocno.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)