Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- wysokie, kwadratowe foremki
Krok 1: Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Do miski wlewamy białka i ubijamy. Do ubijających się białek stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. W garnku roztapiamy masło. Pokruszoną czekoladę dodajemy do masła. Roztapiamy, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby czekolada się za bardzo nie podgrzała. Czekoladę dodajemy do białek, mieszamy całość rózgą.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, rozsmarowując prostokąt maksymalnie
o wielkości 20x30 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C z termoobiegiem na około
10 minut. Zdejmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia
Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę. Następnie obieramy je dokładnie i wycinamy z nich filety.
Śmietankę ubijamy – początkowo na wolnych, a później na szybszych obrotach. Ubitą przekładamy do czystej miski.
Wysmarowanymi oliwą i oprószonymi cukrem pudrem foremkami wycinamy z biszkoptu kwadraty. Biszkopty umieszczamy na dnie foremek.
Krok 2: Napełniamy foremki gotowym musem
Syrop klonowy zagotowujemy z otartą skórką pomarańczy. Żółtka ubijamy. Gorącym syropem zalewamy ubijane żółtka. Ubijamy aż do powstania puszystej masy. Przelewamy do czystej miski. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Opcjonalnie dodajemy likier pomarańczowy. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy foremki musem. Zostawiamy około 0,5 cm wolnego miejsca. Uderzamy kilka razy o blat, żeby wyrównać powierzchnię. Foremki z musem wkładamy do lodówki do stężenia.
Krok 3: Karmelizujemy filety z pomarańczy
Żelatynę namaczamy w 50ml soku z pomarańczy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Ostrożnie układamy filety pomarańczy. Owoce karmelizujemy, a następnie dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy do momentu połączenia się cukru z sokiem. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie dodajemy odrobinę likieru pomarańczowego.
Przelewamy do miski i studzimy. Na wierzch stężałego musu układamy większe cząstki pomarańczy i uzupełniamy przestudzoną galaretką. Deser wstawiamy ponownie do lodówki na około 1–1,5 godziny, do momentu zestalenia. Gotowy deser wyciągamy z formy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.
Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!
Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
- Cassata alla Siciliana
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Naleśniki à la Raffaello
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Jogurtowy sernik na zimno
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Sernik na zimno z mango
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Sernik na zimno w słoiku
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Słodko-słony bezowiec
- Torcik daktylowy
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Lasagne jabłkowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Risotto z szynką i grzybami
- Imbirowy dżem z winogron
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1297 dni temu
A czy jest może jakaś alternatywa dla śmietanki w tym przepisie?
odpowiedz
1297 dni temu
Rekomendujemy trzymanie się składników podanych w przepisie, jednak jeśli jest to konieczne śmietankę można zastąpić mlekiem i masłem w proporcjach 1 szklanka śmietanki = 3/4 szklanki mleka z dodatkiem 1/4 szklanki roztopionego masła. Można również wykorzystać krem kokosowy.
2993 dni temu
Czy w Lidlu można zakupić takie foremki?
odpowiedz
2992 dni temu
Zachęcamy do śledzenia na bieżąco oferty w sklepach Lidla :) Pojawiają się w niej różne produkty, w tym również różnorodne foremki - na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
2999 dni temu
Jak zawsze u p.Pawła wygląda smakowicie , ale ile procent ma mieć ta śmietanka?
odpowiedz
2999 dni temu
30% :)
2998 dni temu
W przepisie jest 30 %
2996 dni temu
30% jesli ma sie ubic!