zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • wysokie, kwadratowe foremki

Krok 1: Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 

Łączymy składniki marynaty

Do miski wlewamy białka i ubijamy. Do ubijających się białek stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. W garnku roztapiamy masło. Pokruszoną czekoladę dodajemy do masła. Roztapiamy, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby czekolada się za bardzo nie podgrzała. Czekoladę dodajemy do białek, mieszamy całość rózgą.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, rozsmarowując prostokąt maksymalnie
o wielkości 20x30 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C z termoobiegiem na około
10 minut. Zdejmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia
Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę. Następnie obieramy je dokładnie i wycinamy z nich filety.
Śmietankę ubijamy – początkowo na wolnych, a później na szybszych obrotach. Ubitą przekładamy do czystej miski.
Wysmarowanymi oliwą i oprószonymi cukrem pudrem foremkami wycinamy z biszkoptu kwadraty. Biszkopty umieszczamy na dnie foremek.

 

Krok 2: Napełniamy foremki gotowym musem

 Farsz nakładamy na schab

Syrop klonowy zagotowujemy z otartą skórką pomarańczy. Żółtka ubijamy. Gorącym syropem zalewamy ubijane żółtka. Ubijamy aż do powstania puszystej masy. Przelewamy do czystej miski. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Opcjonalnie dodajemy likier pomarańczowy. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy foremki musem. Zostawiamy około 0,5 cm wolnego miejsca. Uderzamy kilka razy o blat, żeby wyrównać powierzchnię. Foremki z musem wkładamy do lodówki do stężenia.

 

Krok 3: Karmelizujemy filety z pomarańczy

Łączymy składniki marynaty

Żelatynę namaczamy w 50ml soku z pomarańczy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Ostrożnie układamy filety pomarańczy. Owoce karmelizujemy, a następnie dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy do momentu połączenia się cukru z sokiem. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie dodajemy odrobinę likieru pomarańczowego.

Przelewamy do miski i studzimy. Na wierzch stężałego musu układamy większe cząstki pomarańczy i uzupełniamy przestudzoną galaretką. Deser wstawiamy ponownie do lodówki na około 1–1,5  godziny, do momentu zestalenia. Gotowy deser wyciągamy z formy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • erre erre
    677 dni temu
    Czy w Lidlu można zakupić takie foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    676 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia na bieżąco oferty w sklepach Lidla :) Pojawiają się w niej różne produkty, w tym również różnorodne foremki - na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
  • Bożka Bożka
    683 dni temu
    Jak zawsze u p.Pawła wygląda smakowicie , ale ile procent ma mieć ta śmietanka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    683 dni temu
    30% :)
  • Gość Gość
    683 dni temu
    W przepisie jest 30 %
  • Gość Gość
    680 dni temu
    30% jesli ma sie ubic!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram