Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
- mikser
- sitko
- kokilki
- blachę do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Na małym ogniu w rondelku zagotowujemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie się delikatnie gotować (na brzegach powstaną pęcherzyki powietrza), zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CRÈME BRÛLÉE
Żółtka łączymy w misce z majonezem i ubijamy za pomocą miksera ok. 1 minuty. Zmniejszamy obroty. Cały czas miksując żółtka na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy zagotowaną śmietankę. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
KROK 3: PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE
Masę przelewamy przez sitko do kokilek, kokilki ustawiamy na blasze do pieczenia. Crème brûlée pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Deser możemy wyjąć z piekarnika, gdy krem się zetnie.
KROK 4: SCHŁADZAMY I PODAJEMY CRÈME BRÛLÉE
Krem odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru dekorujemy kawiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
Crème brûlée piña colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Pieczona biała kiełbasa
- Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Jaglany crème brûlée
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Crème brûlée piña colada
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Koreczki z łososiem
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Jajecznica na ostro
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Herbata śliwkowo-czekoladowa
- Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
- Komosianka na słodko
- Sałatka warzywne ciastko
- Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Ravioli z dynią
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)