
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Wodę do przygotowania sosu podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
W woku rozgrzewamy olej i przez kilka sekund smażymy na nim makaron. Następnie wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy ostrą papryką.
KROK 2: KROIMY WARZYWA NA SAŁATKĘ
Czerwoną kapustę i sałatę rzymską drobno siekamy. Papryki kroimy w paski. Ogórek przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (julienne). Mango obieramy i kroimy w kostkę.
KROK 3: KOMPONUJEMY SAŁATĘ
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich kiełki fasoli mung, pokrojoną po skosie dymkę, prażone orzechy nerkowca i kolendrę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Wraz z płynnymi składnikami sosu (poza wodą) dodajemy je do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Papryczkę chili siekamy i również dodajemy do sosu. Na koniec do miseczki ścieramy skórkę z limonki i wlewamy ciepłą wodę. Całość ponownie mieszamy.
KROK 5: MARYNUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy sosem sojowym i pieprzem. Następnie do miski wbijamy jajko, mieszamy, na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i wodę i ponownie mieszamy.
KROK 6: SMAŻYMY KURCZAKA
W woku, w którym smażyliśmy makaron, ponownie rozgrzewamy ten sam olej i smażymy w nim kurczaka na złotobrązowy kolor. Kawałki piersi dodajemy pojedynczo, aby się nie skleiły.
KROK 7: OBSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Na woku zostawiamy jedynie odrobinę oleju i podsmażamy na nim składniki. Następnie dodajemy sos teriyaki i kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec kurczaka w sosie mieszamy z prażonym sezamem.
KROK 8: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na sałatkę wykładamy kawałki kurczaka i podajemy do niej sos w osobnej misce. Sos wylewamy na sałatkę i dokładnie ją mieszamy bezpośrednio przed nakładaniem na talerze, aby kurczak pozostał chrupiący.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po wietnamsku
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)