zobacz film Sałatka z kurczakiem teriyaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wok
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Wodę do przygotowania sosu podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

W woku rozgrzewamy olej i przez kilka sekund smażymy na nim makaron. Następnie wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy ostrą papryką.

KROK 2: KROIMY WARZYWA NA SAŁATKĘ

Czerwoną kapustę i sałatę rzymską drobno siekamy. Papryki kroimy w paski. Ogórek przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (julienne). Mango obieramy i kroimy w kostkę.

KROK 3: KOMPONUJEMY SAŁATĘ

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich kiełki fasoli mung, pokrojoną po skosie dymkę, prażone orzechy nerkowca i kolendrę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Wraz z płynnymi składnikami sosu (poza wodą) dodajemy je do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Papryczkę chili siekamy i również dodajemy do sosu. Na koniec do miseczki ścieramy skórkę z limonki i wlewamy ciepłą wodę. Całość ponownie mieszamy.

KROK 5: MARYNUJEMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy sosem sojowym i pieprzem. Następnie do miski wbijamy jajko, mieszamy, na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i wodę i ponownie mieszamy.

KROK 6: SMAŻYMY KURCZAKA

W woku, w którym smażyliśmy makaron, ponownie rozgrzewamy ten sam olej i smażymy w nim kurczaka na złotobrązowy kolor. Kawałki piersi dodajemy pojedynczo, aby się nie skleiły.

KROK 7: OBSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE

Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Na woku zostawiamy jedynie odrobinę oleju i podsmażamy na nim składniki. Następnie dodajemy sos teriyaki i kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec kurczaka w sosie mieszamy z prażonym sezamem.

KROK 8: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na sałatkę wykładamy kawałki kurczaka i podajemy do niej sos w osobnej misce. Sos wylewamy na sałatkę i dokładnie ją mieszamy bezpośrednio przed nakładaniem na talerze, aby kurczak pozostał chrupiący.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!