
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek do gotowania
- miskę
- talerz
- praskę do ziemniaków
- nóż
- łyżkę cedzakową
- patelnię
- szpatułkę
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy i pozwalamy im nieco przestygnąć.
Krok 2: Rozgniatamy ziemniaki i ser
Wciąż ciepłe, ale dobrze odparowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg również przepuszczamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Im dokładniej rozgniecione ziemniaki i ser, tym delikatniejsze i gładsze będą kluski.
Krok 3: Nastawiamy wodę do gotowania
Do dużego garnka nalewamy wodę i stawiamy na kuchence, by się zagotowała.
Krok 4: Łączymy składniki
Do masy ziemniaczanej dodajemy rozgnieciony twaróg, jajko, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy część mąki pszennej i ponownie zagniatamy. Dodajemy stopniowo kolejne porcje, zagniatając i kontrolując konsystencję, a jeśli na którymś etapie ciasto stanie się odpowiednio zwarte i przestaje się kleić, nie dodajemy pozostałej mąki. Dzięki temu kopytka będą miększe i delikatniejsze.
Krok 5: Formujemy kopytka
Blat podsypujemy mąką i wykładamy na niego ciasto. Formujemy z niego wałki o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy je skośnie na kawałki, tworząc typowe kopytka.
Krok 6: Gotujemy kopytka
Do gotującej się wody wrzucamy pojedynczo kopytka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotujemy przez 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową, pozwalając im odcieknąć i odkładamy na talerz. Najlepiej jest gotować kopytka partiami, by nadmiernie nie tłoczyły się w garnku.
Krok 7: Smażymy bułkę tartą
Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy bułkę tartą i smażymy, mieszając, aż się zezłoci.
Krok 8: Podajemy kopytka
Wykładamy porcję kopytek na talerz i polewamy masłem z bułką tartą. Zamiast okrasy z bułki tartej do podania możemy użyć świeżych owoców albo podać kopytka jako dodatek do dań głównych.
Zobacz podobne przepisy
Kopytka z serem – tradycyjne polskie kluski z twarogiem
Kopytka z serem to wyjątkowa odmiana jednego z charakterystycznych polskich dań. W przeciwieństwie do klasycznych kopytek ziemniaczanych, te zawierają w swoim składzie twaróg, który nadaje im niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kluski z serem i ziemniakami od pokoleń gościły na polskich stołach, szczególnie w regionach, gdzie hodowla bydła i produkcja serów białych była powszechna.
Historia kopytek serowych sięga czasów, gdy dania mięsne nie były powszechne jako codzienny obiad. Gdy mięsa na rynku było niewiele, a do tego było drogie, gospodynie domowe chętnie serwowały w zamian wszelkie dania mączne. Połączenie ziemniaków z twarogiem okazało się sprytnym sposobem na zwiększenie sytości tego prostego dania, jakim są kopytka.
Przepis na kopytka z serem i ziemniakami – krok po kroku
Przepis na kopytka z serem wymaga kilku podstawowych składników: ziemniaków, twarogu, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz jajka. Kluczem do sukcesu jest właściwe przygotowanie masy – ziemniaki muszą być dokładnie odparowane i przeciśnięte przez praskę, a twaróg równie starannie rozdrobniony. Jeśli rozdrobnimy te składniki mniej dokładnie, kopytka nadal się udadzą, ale będą miały bardziej ziarnistą konsystencję.
Jak zrobić kopytka z serem? Najpierw gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu i lekkim przestudzeniu przeciskamy je przez praskę – dzięki temu kopytka z serem z naszego przepisu da nam idealnie gładką masę. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, jajko i szczyptę soli. Stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną, a potem pszenną, kontrolując konsystencję ciasta.
To właśnie ten etap decyduje o powodzeniu – jak czytamy w przepisie na kopytka z serem i ziemniakami, nie zawsze trzeba użyć całej mąki. Jeśli ciasto przestanie się kleić i stanie się zwarte, można zakończyć dodawanie mąki. Dzięki temu kopytka z twarogiem i ziemniakami będą miękkie i delikatne. Wszystko zależy od tego, ile wilgoci było w ziemniakach oraz twarogu. Aby ustrzec się zbyt rzadkiej konsystencji ciasta, najlepiej do robienia kopytek wybierać mączyste odmiany ziemniaków, a więc oznaczone na opakowaniu jako C. Znajdziesz je na Ryneczku Lidla!
Jak zrobić kopytka z twarogiem na słodko i na słono?
Kopytka z serem na słodko to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnych smaków. Klasyczny sposób podania to masłem z podsmażoną bułką tartą – prosty dodatek, który podkreśla delikatny smak sera i ziemniaków. Możemy też zrobić kopytka na słodko z twarogiem, posypując je cukrem i np. cynamonem. Można je też urozmaicić świeżymi owocami sezonowymi, szczególnie latem świetnie sprawdzą się truskawki czy maliny. Przepis na kopytka z serem na słodko można uzupełnić też o dodatek miodu lub syropu klonowego dla bardziej wyrafinowanego smaku.
Z drugiej strony, kopytka serowo-ziemniaczane doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań głównych. Można je podać z gulaszem, duszonymi warzywami czy kotletami schabowymi. Kopytka na słodko z serem to tylko jedna z możliwości – równie smaczne są w wersji wytrawnej z cebulką i boczkiem.
Miękkie kopytka z białym serem – porady i triki
Mięciutkie kopytka z serem to efekt zastosowania kilku sprawdzonych trików. Przede wszystkim ziemniaki muszą być dokładnie odparowane – nadmiar wilgoci sprawia, że trzeba użyć więcej mąki, co odbija się na miękkości kopytek po ugotowaniu. Kopytka z białym serem wyjdą najlepiej, gdy twaróg nie będzie zbyt mokry. Najlepiej sprawdzi się twaróg półtłusty o dość ziarnistej konsystencji. Tłusty twaróg bywa zmielony drobniej, przez co jego konsystencja może być zbyt rzadka.
Istotna jest też jakość mąki – kopytka z serem białym wymagają połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Ta druga dodaje sprężystości i sprawia, że kluski z twarogu i ziemniaków lepiej trzymają kształt podczas gotowania. Warto pamiętać, że szagówki z serem – bo tak czasem nazywa się te kluski – lubią delikatne traktowanie.
Podczas formowania kopytek z białym serem warto podsypywać blat mąką, ale nie przesadzać – zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde. Przepis na kopytka z twarogiem zaleca gotowanie w małych partiach, bo przepełniony garnek może sprawić, że się kluseczki się skleją.
Jeśli spodobały Ci się kopytka z serem, koniecznie sprawdź inne propozycje na podobne dania. Kinga Paruzel przygotowała kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej – ciekawa alternatywa dla klasyki. Warto też sięgnąć po leniwe pierogi Pawła Małeckiego z okrasą orzechową czy kartacze z mięsem według przepisu Karola Okrasy. Kluski, kluseczki, pierogi i kopytka kochają przecież wszyscy!
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)