Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pędzelek
- blender/malakser
- tarkę
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
Do misy blendera wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i dodajemy do pomidorków i oliwek. Sałatkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI
Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!
Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)