zobacz film Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pędzelek
  • blender/malakser
  • tarkę
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO

Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.

Do misy blendera wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i dodajemy do pomidorków i oliwek. Sałatkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie mieszamy.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ponownie smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.

KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI

Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!