zobacz film

Jak lepić pierogi?

Niektórym z nas ciężko wyobrazić sobie wigilijny stół bez pierogów. Jednak mimo że pierogi to potrawa iście świąteczna, może pojawiać się na Twoim stole dużo częściej!  

Ciężko powiedzieć, czy w pierogach ważniejszy jest farsz czy lekkie i delikatne ciasto. To raczej idealna kombinacja obu tych składników. A jak ulepić pierogi, które będą wyglądać efektownie i nie rozpadną się podczas gotowania, wie Karol Okrasa!

Pierogi tradycyjne 

Ciasto na pierogi powstaje z mieszaniny mąki, wody i soli. W niektórych przepisach pojawia się dodatkowo jajko lub odrobina tłuszczu – w postaci masła czy oleju. Ciasto trzeba odpowiednio długo wyrabiać, aby było elastyczne i gładkie. Następnie ciasto dokładnie rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy mniejsze kółka. Można to zrobić za pomocą specjalnego ringu lub zwykłej szklanki. Farsz najlepiej podzielić na mniejsze kuleczki i rozłożyć na cieście. Brzegi zwilżamy wodą lub rozmąconym jajkiem i zwijamy!

Sposoby na lepienie pierogów z farszem surowym i uduszonym

Karol Okrasa pokaże Ci, jak lepić pierogi zarówno z farszem surowym, jak i uduszonym. Podstawowa różnica polega na tym, że zazwyczaj pierogi gotowane z surowym farszem jemy na raz, przez co muszą być mniejsze – dlatego Karol ulepił je w kształcie zbliżonym do uszek. Natomiast w przypadku pierogów z farszem już wcześniej uduszonym Karol postawił na kilka wersji lepienia – na zakładkę bądź z falbanką. Zobacz, o co chodzi!

Pierogi z mąką z tapioki

Jeśli chcesz przygotować pierogi, które doskonale smakują gotowane na parze, sięgnij po ciasto z domieszką mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej. Możesz je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. To ciasto przed zlepieniem musi być dokładnie posmarowane wodą. Do takiego ciasta idealnie nadają się farsze rybne bądź z owocami morza. Możesz postawić także na miks warzyw i tofu. Pierogi z takiego ciasta są wyjątkowo delikatne, a po ugotowaniu przezroczyste. Zobacz, jak ulepić je, nadając im kształt kieszonki!

Pamiętaj, że jeśli chodzi o pierogi, najważniejsza jest cierpliwość i doświadczenie. Jeśli zaczniesz lepić pierogi częściej, nawet z zamkniętymi oczami zrobisz na pierogu idealną falbankę!

A tutaj zajrzyj po sprawdzony przepis Karola Okrasy na ciasto pierogowe!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram