
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- sito
- ring lub miskę o średnicy 15 cm
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki farszu.
KROK 3: LEPIMY PIEROŻKI
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki (ringu lub miseczki) wycinamy kółka o średnicy 15 cm. Na każdy krążek wykładamy farsz, następnie krążki składamy na pół, tworząc pierożki. Mocno sklejamy boki pierogów – możemy je ozdobić widelcem. Pierogi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY PIEROGI
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podajemy wystudzone.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Krokiety z mięsem
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1259 dni temu
Na pewno zrobię:)
Odpowiedz