Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- sito
- ring lub miskę o średnicy 15 cm
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki farszu.
KROK 3: LEPIMY PIEROŻKI
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki (ringu lub miseczki) wycinamy kółka o średnicy 15 cm. Na każdy krążek wykładamy farsz, następnie krążki składamy na pół, tworząc pierożki. Mocno sklejamy boki pierogów – możemy je ozdobić widelcem. Pierogi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY PIEROGI
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podajemy wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Wielkanocne koszyczki
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Szarlotka z winogronem
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Miętowe torciki z jagodami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Pita z serem graviera
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Smażona minisałata rzymska
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Bezglutenowe pancakes
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Pizza pepperoni
- Tatar wołowy
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Pieczone jabłka z bakaliami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
926 dni temu
Na pewno zrobię:)
odpowiedz