Kapusta z grochem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTOWANIE GROCHU

Groch namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odcedzić na sitku, wsypać do pojemnika miksującego, zalać 500 ml wody i gotować (bez miarki) obroty w lewo/30 minut/prędkość 1/100°C. Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania. Jeżeli woda kipi, zmniejszyć temperaturę do 95°C. Groch odcedzić, wywar zlać do miski.

KROK 2: ROZDRABNIANIE I PODSMAŻANIE CEBULI

Pojemnik opłukać zimną wodą i osuszyć. Cebulę obrać, przepołowić, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać olej, smażyć cebulę (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/4 minuty. Zrumienioną cebulę wyjąć z pojemnika.

KROK 3: GOTOWANIE KAPUSTY

Kiszoną kapustę z 50 ml wywaru z grochu i przyprawami gotować (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 1/100°C. Usunąć liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, kapustę przełożyć do innego naczynia, umyć pojemnik.

KROK 4: PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI

Masło z mąką mieszać (z zatkniętą miarką) w pojemniku 3 minuty/prędkość 1/100°C. Przez otwór w pokrywie wlać 50 ml gorącej wody i gotować zasmażkę (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 3/100°C.

KROK 5: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW I PODANIE

Do zasmażki dodać pozostałe składniki potrawy. Podgrzewać (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 1/100°C. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!