Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 175°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godzin.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Gdyby masa na ciasteczka była zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.
Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!
Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Szybki wegeburger
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Wegańskie tofumisu
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Rolada bakaliowa
- Kuleczki energetyczne
- Roladki z pizzy (low carb)
- Bezglutenowe pancakes
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Roślinny tort marchewkowy
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Wieniec z Frankfurtu
- Ciasto wiewiórka
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Sałatka bawarska z kapusty
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Makowiec z jabłkami
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Pizza hawajska
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Pieczona feta pasta z TikToka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
296 dni temu
Ciastka dobre, wszyscy się nimi zajadali. Zamiast daktyli można dać dowolny słodzik ja dałam syrop klonowy.
odpowiedz
505 dni temu
jaki rodzaj daktyli został wykorzystany?
odpowiedz
505 dni temu
Paweł użył daktyli Deglet Nour marki Alesto :)