
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 175°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godzin.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Gdyby masa na ciasteczka była zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Komentarze (0)