
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 175°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godzin.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Gdyby masa na ciasteczka była zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z serem burrata
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
531 dni temu
Ciastka dobre, wszyscy się nimi zajadali. Zamiast daktyli można dać dowolny słodzik ja dałam syrop klonowy.
odpowiedz
741 dni temu
jaki rodzaj daktyli został wykorzystany?
odpowiedz
741 dni temu
Paweł użył daktyli Deglet Nour marki Alesto :)