zobacz film Ciasteczka jaglano-kokosowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 175°C
  • blachę
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godzin.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.

KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Gdyby masa na ciasteczka była zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA

Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.

KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    23 dni temu
    Ciastka dobre, wszyscy się nimi zajadali. Zamiast daktyli można dać dowolny słodzik ja dałam syrop klonowy.

    odpowiedz

  • Julia.miller656 Julia.miller656
    233 dni temu
    jaki rodzaj daktyli został wykorzystany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    233 dni temu
    Paweł użył daktyli Deglet Nour marki Alesto :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!