
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ :
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
- worek cukierniczy + klasyczną końcówkę z gwiazdką (do ciasta)
- worek cukierniczy (do powideł)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.
KROK 2: DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE
Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.
KROK 3: SZPRYCUJEMY CIASTKA
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.
KROK 4: PIECZEMY CIASTKA
Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.
Gotowe ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-14 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Komentarze (2)
425 dni temu
Jak zastąpić zwykłą mąką pszenną te podane w przepisie? Proszę o masę.
odpowiedz
422 dni temu
Marto, przepis powinien się udać, jeśli użyjesz 260 g mąki pszennej.
zobacz wszystkie