zobacz film Bezglutenowe ciasteczka maślane

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ :

  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • worek cukierniczy + klasyczną końcówkę z gwiazdką (do ciasta)
  • worek cukierniczy (do powideł)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.

KROK 2: DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE

Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: SZPRYCUJEMY CIASTKA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.

KROK 4: PIECZEMY CIASTKA

Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.

Gotowe ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-14 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    425 dni temu
    Jak zastąpić zwykłą mąką pszenną te podane w przepisie? Proszę o masę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    422 dni temu
    Marto, przepis powinien się udać, jeśli użyjesz 260 g mąki pszennej.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!