zobacz film Ciasteczka bezglutenowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ :

  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • worek cukierniczy + klasyczną końcówkę z gwiazdką (do ciasta)
  • worek cukierniczy (do powideł)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.

KROK 2: DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE

Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: SZPRYCUJEMY CIASTKA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.

KROK 4: PIECZEMY CIASTKA

Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.

Gotowe ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-14 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    63 dni temu
    Dzień dobry Czemu w tym przepisie na górze jest + jedno jajko i w dalszej części też? Przez to nie wiem ile dodać jajek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    62 dni temu
    Dzień dobry! Bardzo dziękujemy za uważne przeczytanie listy składników. Wszystko zostało już poprawione — w przepisie wykorzystujemy jedno jajko i jedno żółtko.
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    626 dni temu
    Jak zastąpić zwykłą mąką pszenną te podane w przepisie? Proszę o masę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    623 dni temu
    Marto, przepis powinien się udać, jeśli użyjesz 260 g mąki pszennej.

Ciasteczka bezglutenowe

Dieta bezglutenowa jest coraz częściej wybierana z uwagi na rosnący odsetek osób zmagających się z nietolerancją oraz zwiększającą się świadomość zdrowotną. Jeszcze kilka lat temu dla wielu osób dieta ta oznaczała rezygnację z ulubionych dań i wypieków, gdyż na półkach sklepowych próżno było szukać produktów bezglutenowych potrzebnych do przygotowania bezglutenowych ciastek — dziś sytuacja ta ma się zdecydowanie lepiej.

Jednym z klasycznych wypieków, który jeszcze kilka lat temu był niemożliwy do zrealizowania w wersji gluten free, są kruche ciasteczka maślane. Przysmak ten bez problemu można przygotować w wersji gluten free! Zamieszczony wyżej przepis na ciastka bezglutenowe pozwoli Ci stworzyć pyszny deser, który jest równie pyszny co jego tradycyjna wersja. Kruche ciasteczka bezglutenowe robi się prosto, szybko i bezproblemowo, dlatego warto wykorzystać ten przepis w sytuacjach awaryjnych, gdy brak czasu, a goście są prawie już u drzwi.

Ciasteczka bezglutenowe przygotowane według przepisu, którym podzielił się z nami Paweł Małecki, charakteryzują się delikatnym, maślanym smakiem, który zachwyca od pierwszego kęsa. Niewątpliwą zaletą naszego przepisu na ciastka bezglutenowe jest nie tylko prostota, ale także możliwość dopasowania różnych dodatków — od cukru poprzez konfitury i powidła, na kakao i czekoladzie kończąc. W każdej wersji ciasteczka bez glutenu z naszego przepisu smakują obłędnie. Zrób je razem z nami!

Ciasteczka bez glutenu

Ciastka kruche bezglutenowe przygotowuje się podobnie do tradycyjnej wersji, a zmiana następuje w zasadzie tylko w przypadku wyboru mąki. Czy do przepisu na ciastka  bezglutenowe trzeba używać specjalnej mieszanki mąk bezglutenowych? Odpowiedź na to pytanie brzmi — nie trzeba, ale można.

W naszym przepisie na ciasteczka bezglutenowe znajdziesz kilka różnych rodzajów mąki, dzięki którym stworzyliśmy własną mieszankę bezglutenową, idealnie dopasowaną do rodzaju wypiekanych ciasteczek. Za podstawę wybierz w miarę tanią i miałką mąkę ryżową, która dobrze spaja składniki i dobierz do niej inne mąki niezawierające glutenu np. mąkę z tapioki, kasztana czy ciecierzycy, albo skorzystaj z naszej propozycji i postaw na słodką mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Jeśli jesteś początkującym cukiernikiem i chcesz spróbować zrobić własną mieszankę, polecamy Ci najpierw przetestować mieszankę na zmniejszonej gramaturze, by w razie niepowodzenia nie zmarnować składników.

Niezwykle ważnym elementem procesu przygotowywania ciasteczek jest precyzyjne odmierzanie składników. Aby kruche ciastka bezglutenowe wyszły idealnie, należy skorzystać z wagi kuchennej, ponieważ ciasta te są bardziej wrażliwe na wszelkie zmiany. Mało precyzyjne miarki, kubki i łyżeczki lepiej odłóż na bok.

O czym jeszcze należy pamiętać podczas przyrządzania ciastek bez glutenu? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci triki i wskazówki, jakie pozyskaliśmy od profesjonalistów, dzięki którym Twoje ciasteczka kruche bezglutenowe będą jeszcze pyszniejsze, a ich przygotowanie — prostsze!

Proste ciastka bezglutenowe

Proste ciastka bezglutenowe — jak je zrobić? By maksymalnie ułatwić sobie proces przygotowywania ciasteczek maślanych bezglutenowych, zwróć uwagę na kilka kwestii, które pomogą Ci usprawnić ten proces. Po pierwsze — należy zwrócić uwagę na jakość używanych składników, ponieważ to one odpowiadają za smak ciasteczek. Do pieczenia używaj masła o dużej zawartości tłuszczu oraz prawdziwej wanilii — smak własnoręcznie przygotowywanych maślanych ciasteczek bezglutenowych jest wart każdej złotówki!

Po drugie — zachowaj ostrożność w trakcie mieszania masy na ciasteczka. Mąki bezglutenowe mogą szybko stać się klejące, jeśli będą zbyt długo mieszane. Optymalny czas mieszania do połączenia składników to 2-3 minuty. Najlepiej robić to ręcznie z użyciem szpatułki lub drewnianej łyżki, ponieważ pozwoli Ci to zachować większą kontrolę. Mikser przyda się za to do utarcia cukru, masła, jajek oraz pozostałych składników.

Gotową masę na ciasteczka bezglutenowe należy schłodzić przed formowaniem i mówią o tym przeróżne przepisy. Miskę należy przykryć i włożyć do lodówki na ok. 30 minut przed przejściem do formowania ciasteczek. Schłodzone ciasto będzie miało lepszą konsystencję, a samo formowanie będzie prostsze i przyjemniejsze.

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz bezglutenowe ciasteczka kukurydziane, ryżowe czy inne, pamiętaj o tym, aby formować ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który zapobiegnie ich przyklejaniu. Postaraj się, aby ciasteczka były równej wielkości — dzięki temu równomiernie się upieką, a żadne ciastko nie będzie zbyt przypalone.

Nasz przepis na ciasteczka maślane można dowolnie modyfikować i przygotować je nawet w wersji bez cukru! Wystarczy, że podmienisz go na słodzik np. erytrol (znany także pod nazwą erytrytol). Modyfikację tą możesz wprowadzić zarówno w przepisie na masę ciasteczkową, jak i dekorację. Jeśli zależy Ci na niskiej zawartości cukru, zamień konfiturę lub powidła na wersję niesłodzoną. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!