Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na krakersy
Mączkę migdałową umieszczamy w misce. Nasionka chia zalewamy 60 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do mączki. Dodajemy miód, cynamon i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy. Jeśli ciasto jest za luźne – dodajemy więcej mączki.
KROK 2: Pieczemy krakersy
Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na papierze do pieczenia i rozpłaszczamy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm, nadając mu kształt koła. Ściągamy górną warstwę papieru. Na wierzch wykładamy płatki migdałowe. Nożem do pizzy kroimy ciasto w trójkąty. Całość przekładamy na blachę piekarnikową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 12-15 minut.
KROK 3: Przygotowujemy dip z awokado
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
KROK 4: Podajemy przekąskę
Krakersy podajemy z dipem z awokado.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2226 dni temu
Bezglutenowe i wegańskie naraz!!! Bosko!!! Bardzo dziękuję!!!
Odpowiedz