Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
- blender o dużej mocy z funkcją rozdrabniania
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- rękawiczki
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę i raz jeszcze wyrabiamy ciasto, aż czekolada połączy się z masą.
Krok 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Z wierzchu oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletki ze szpinakiem
- Migdałowe ciasteczka
- Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Stek z jelenia
- Pizza capricciosa
- Szparagi w boczku
- Murzin wielkanocny
- Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Ciasto czekoladowa chmura
- Kresowe kluski z makiem
- Perliczka w czerwonym winie
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Zupa gołąbkowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)