zobacz film Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
  • blender o dużej mocy z funkcją rozdrabniania
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • sitko o drobnych oczkach
  • rękawiczki

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

Dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę i raz jeszcze wyrabiamy ciasto, aż czekolada połączy się z masą.

Krok 3: FORMUJEMY CIASTECZKA

Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Z wierzchu oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.

Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!