Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- silikonową łopatkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ i CIASTECZKA W CUKRZE TRZCINOWYM, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: DODAJEMY ORZECHY
Orzechy laskowe zmiksowane na mączkę i posiekane orzechy włoskie dodajemy do pozostałych składników ciasta.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką w kulę. Formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z wróżbą
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Wegańskie sernikobrownie
- Zabajone z owocami
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Sałatka warzywne ciastko
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Maślane ciasteczka – przepis
- Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Hummus bowl
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Babka na parze
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
338 dni temu
Bardzo dobre, ale lepiej odjąć trochę zwykłej mąki jeśli dajesz mąkę orzechową.
odpowiedz