Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- silikonową łopatkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ i CIASTECZKA W CUKRZE TRZCINOWYM, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: DODAJEMY ORZECHY
Orzechy laskowe zmiksowane na mączkę i posiekane orzechy włoskie dodajemy do pozostałych składników ciasta.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką w kulę. Formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
675 dni temu
Bardzo dobre, ale lepiej odjąć trochę zwykłej mąki jeśli dajesz mąkę orzechową.
Odpowiedz