zobacz film Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • silikonową łopatkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ i CIASTECZKA W CUKRZE TRZCINOWYM, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.

Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.

Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ

Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.

KROK 3: DODAJEMY ORZECHY

Orzechy laskowe zmiksowane na mączkę i posiekane orzechy włoskie dodajemy do pozostałych składników ciasta.

KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA

Ciasto ugniatamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką w kulę. Formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.

Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    68 dni temu
    Bardzo dobre, ale lepiej odjąć trochę zwykłej mąki jeśli dajesz mąkę orzechową.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!