Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- 2 blachy do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (140°C z termoobiegiem)
KROK 1: OBIERAMY MIGDAŁY
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
KROK 3: PIECZEMY MAKARONIKI
Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW
W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)