Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
 - 2 blachy do pieczenia
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (140°C z termoobiegiem)
 
KROK 1: OBIERAMY MIGDAŁY
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
KROK 3: PIECZEMY MAKARONIKI
Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW
W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
 - Krokiety z mięsem
 - Pierniki
 - Jajka na miękko
 - Pieczona ryba po grecku
 - Śledź w oleju
 - Ciasto marchewkowe
 - Domek z piernika
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Uszka z grzybami
 - Burek ze szpinakiem
 - Makowiec japoński
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Sernik pistacjowy
 - Guacamole
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)