Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- 2 blachy do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (140°C z termoobiegiem)
KROK 1: OBIERAMY MIGDAŁY
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
KROK 3: PIECZEMY MAKARONIKI
Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW
W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Trufle z białą czekoladą
- Wielkanocna babka ponczowa
- Francuskie makaroniki
- Tort bezowy z poziomkami
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Wegańskie makaroniki
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Babka mocno cytrynowa
- Mleko gdańskie
- Banica z serem feta
- Tort marcinek z konfiturą żurawinową
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Piroshki z wołowiną
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
- Borówkowe semifreddo
- Sycylijska pizza sfincione
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Śledź w jabłkach
- Pączki
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Śmietankowe ciasto z owocami
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)