Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę do ciasteczek typu cake pops
  • drewniane patyczki
  • torebki do zamrażania
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Jak zrobić

Kawę zaparzamy w ok. 75 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie drobno mielemy.

Krok 1: Pieczemy cake popsy

Masło, cukier i sól ubijamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Mąkę, orzechy włoskie i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki espresso.

Zagłębienia blachy do ciasteczek cake pops smarujemy olejem, wypełniamy ciastem i wtykamy w nie na płasko drewniane patyczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 17-20 minut do momentu, aż krawędzie ciasteczek lekko zbrązowieją, a wetknięty do środka drewniany patyczek pozostanie suchy. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie cake popsy ostrożnie wyjmujemy z formy.

Krok 2: Przygotowujemy lukier

Cukier puder przesiewamy, dzielimy na dwie porcje, jedną porcję mieszamy z niewielką ilością espresso aż do uzyskania gęstej polewy. Pozostały cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody – możemy zabarwić go według uznania. Każdą polewę przekładamy do jednej torebki do zamrażania, torebkę szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Cake popsy dekorujemy lukrem i pozostawiamy do wyschnięcia.

Krok 3: Dekorujemy czekoladą

Czekoladę siekamy, roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do torebki do zamrażania, szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Wyciskamy czekoladę, rysując kontury motywów, i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    918 dni temu
    sieeeeeeeeeeeeeeeeema

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2901 dni temu
    pyszne ciastka dzięki za przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2907 dni temu
    Fajny przepis! Czy teraz przepisy będą 2 razy w tygodniu - bo tak na to wygląda? Jeśli tak to super!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!