Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do ciasteczek typu cake pops
- drewniane patyczki
- torebki do zamrażania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Jak zrobić
Kawę zaparzamy w ok. 75 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie drobno mielemy.
Krok 1: Pieczemy cake popsy
Masło, cukier i sól ubijamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Mąkę, orzechy włoskie i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki espresso.
Zagłębienia blachy do ciasteczek cake pops smarujemy olejem, wypełniamy ciastem i wtykamy w nie na płasko drewniane patyczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 17-20 minut do momentu, aż krawędzie ciasteczek lekko zbrązowieją, a wetknięty do środka drewniany patyczek pozostanie suchy. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie cake popsy ostrożnie wyjmujemy z formy.
Krok 2: Przygotowujemy lukier
Cukier puder przesiewamy, dzielimy na dwie porcje, jedną porcję mieszamy z niewielką ilością espresso aż do uzyskania gęstej polewy. Pozostały cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody – możemy zabarwić go według uznania. Każdą polewę przekładamy do jednej torebki do zamrażania, torebkę szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Cake popsy dekorujemy lukrem i pozostawiamy do wyschnięcia.
Krok 3: Dekorujemy czekoladą
Czekoladę siekamy, roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do torebki do zamrażania, szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Wyciskamy czekoladę, rysując kontury motywów, i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffiny bananowe z czekoladą
- Kurczaki-Patyczaki
- Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
- Grzybki
- Kanapka z suszonymi owocami
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Pizza makaronowa
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Przecier z marchewki
- Galette z morelami i rozmarynem
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Steki z kapusty
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Gulasz z kaczych żołądków
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Karp w sosie piernikowym
- Sernik matcha na zimno
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Pączki w wersji fit
- Bruschetta z pomidorami
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1118 dni temu
sieeeeeeeeeeeeeeeeema
odpowiedz
3101 dni temu
pyszne ciastka dzięki za przepis
odpowiedz
3107 dni temu
Fajny przepis! Czy teraz przepisy będą 2 razy w tygodniu - bo tak na to wygląda? Jeśli tak to super!
odpowiedz